Emine: “Ik hoop door te groeien in de schoonmaakbranche”

Emine Kartal is in februari 2017 begonnen als schoonmaakster bij SWB Schoonmaakbedrijf. Aanvankelijk volgde ze een werkervaringstraject in een branche die volledig nieuw voor haar was. Ze heeft inmiddels vanaf juni een tijdelijk dienstverband bij SWB gekregen.
“De schoonmaakwerkzaamheden gingen haar uitstekend af”, zegt haar toenmalige SWB werkcoach Robin Posthumus over die periode “vaktechnisch had ze alles vlug onder de knie. Ook haar werknemersvaardigheden hoefden we nauwelijks bij te schaven.”

Werkervaringstraject

Bettina Alink, haar huidige leidinggevende bij SWB, herkent zich in de woorden van Robin: “Maar al gauw hadden we door dat Emine veel meer in haar mars had”. Om die reden heeft Emine na haar werkervaringstraject een tijdelijk dienstverband gekregen bij SWB. Ze is nu voorwerker op locatie ’t Berflo in Hengelo en per oktober is daar een tweede locatie bijgekomen, namelijk het stadskantoor van de gemeente Hengelo. Emine maakt dagelijks op beide plekken schoon en ze stuurt er in totaal twaalf mensen aan.

Van kinderopvang naar schoonmaak

“Elke dag doen we ons uiterste best om de panden mooi achter te laten”, zegt Emine,“Ik hoop hier verder te groeien in de schoonmaakbranche, want ik heb het goed naar mijn zin.” In het verleden heeft ze een opleiding als pedagogisch medewerker afgerond en vervolgens heeft ze zeven jaar gewerkt in de kinderopvang, onder meer bij Catalpa en SKE. Door een reorganisatie is ze in 2015 in de WW beland. “Ik solliciteerde in die tijd, maar het lukte me niet een baan te vinden”, zegt Emine over die donkere dagen, “en dat vond ik erg vervelend.”
Uiteindelijk kwam deze werkervaringsplek in de schoonmaak op haar pad. “Dat deed me echt goed”, zegt Emine, die moeder is van twee jonge kinderen. “Nadat ik de opvang voor hen geregeld had, ging ik zorgeloos en met plezier naar mijn werk.”

Inlevingsvermogen en leidinggeven

“Emine werkt echt aan haar loopbaan”, zegt Robin “ze is flexibel bij het afstemmen van haar gezinsleven op haar werksituatie.” Verder geeft hij aan dat ze dingen snel oppikt en altijd in oplossingen denkt. Bettina waardeert daarnaast ook haar communicatieve en leidinggevende kwaliteiten. “Ze heeft een uitstekend gevoel voor de omgang met haar collega’s. Ze heeft snel door hoe ze iedereen het beste kan benaderen en wat de ander nodig heeft.” Woorden die bij Robin en Bettina naar boven komen als ze aan Emine denken, zijn: “proactief”, “enthousiast” en “initiatiefrijk”.
“Ik weet me inderdaad goed te verplaatsen in de ander”, zegt Emine daarover “ik ben begripvol en heb een luisterend oor.” Ze legt uit dat ze precies weet wie goed tegen een geintje kan, maar ook wanneer ze iemand kort moet houden. Ze is zich bewust van het feit dat ze met mensen samenwerkt die om verschillende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. “Iedereen heeft zo zijn eigen maniertjes”, zegt ze “het is leuk om daar een team van te smeden.”

Goed ‘rapportcijfer’

Emine vertelt dat ze trots is op de prestaties van haar collega’s. “We worden vanuit de gemeente gecontroleerd”, zegt Emine “Nu we een jaar onderweg zijn bij locatie ‘t Berflo, zien we onze beoordelingsscores stijgen. De uitdaging is om deze lijn vast te houden en ook in het stadskantoor zulke goede resultaten te halen.”
Die positieve instelling kenmerkt Emine ten voeten uit. Altijd denken in mogelijkheden en nooit in problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *