Bij Zwienenberg valt alles voor Rostom op zijn plaats Twee rechterhanden

Rostom Zakar werkt als monteur bij Zwienenberg Installatietechniek in Hengelo. Hij is bij een mooi familiebedrijf terecht gekomen waar de lijnen kort zijn en waar aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Rostom vindt zowel in zijn leven als in zijn werk veiligheid en orde en netheid erg belangrijk. Die zaken heeft hij nu gevonden in Twente en bij zijn nieuwe werkgever, nadat hij vijf jaar geleden uit Syrië is gevlucht.
“In dit land ben je gewoon een mens als elk ander”, zegt Rostom, “je achtergrond speelt niet zo’n rol. In Syrië behoorde ik tot een minderheid. Er waren daar veel strijdende partijen en daarom zag ik er géén toekomst.” Rostom woonde in Qamishli en die stad ligt in het noordoosten van Syrië op de grens met Turkije. In Qamishli werkte en sleutelde hij aan woningen en auto’s, want Rostom heeft twee rechterhanden. Vooral elektrotechniek vindt hij geweldig.

Verschil in niveau

“Rostom is een prima monteur”, zegt directeur Bas Zwienenberg, waarna Marinus Zwienenberg het volgende aangeeft: ”Maar eerlijk is eerlijk, het niveau in dit vakgebied ligt in Nederland wel een stuk hoger.” Maar beide mannen zijn het over het volgende dubbel en dwars eens. Rostom wil alles doen, toont initiatief en laat zich coachen. “Sommige dingen kan hij met zijn ogen dicht”, zegt Bas, “maar bij andere zaken heeft hij nog ondersteuning nodig.”
Bas legt uit dat Rostom zeer diverse werkzaamheden uitvoert. Die kunnen variëren van een airco installeren tot het trekken van kabels. Eigenlijk komt Rostom bij Zwienenberg met alle facetten van de installatietechniek in aanraking. “Ook assisteert hij bijvoorbeeld monteurs die werk uitvoeren onder de vloer”, zegt Marinus, “want dat is verplicht volgens de Arbo. Bij een groot bedrijf had hij waarschijnlijk één vaste taak gekregen, maar hier wordt hij breed opgeleid.”

Een pad met hobbels

Het heeft echter even geduurd voor Rostom in dienst is getreden van Zwienenberg. “Eerst heeft hij stage gelopen bij GE in Haaksbergen”, zegt zijn werkcoach Erik Brasz, “maar toen viel het Joop Rouwhof van SWB al op dat Rostom meer in zijn mars heeft.” Vervolgens is hij bij Robert Zoetman terecht gekomen van Werkplein Twente. Daar bleek dat het behalen van een VCA-certificaat een eerste voorwaarde was om bij een bedrijf stage te kunnen lopen. Nadat hij dat certificaat had behaald, is Rostom als stagiair begonnen bij Zwienenberg. “We moeten de talenten van zulke vluchtelingen als hij benutten”, zegt Erik, “deze mensen bezitten vaak al een schat aan praktijkervaring.”
Rostom waardeert het Nederlandse arbeidsethos. “Er wordt hier in de bouw gewerkt volgens een strakke planning”, zegt hij “in Syrië is dat veel minder het geval.” Verder vindt Rostom de aandacht voor veilig werken fijn en geniet hij van de kwaliteit van het gereedschap. “Alles is hier netjes geregeld”, legt Rostom uit, “die orde en netheid vind ik heel prettig.” Ook de afwisseling in de werkzaamheden zijn belangrijk voor Rostom. “Een pizzabakker bakt elke dag dezelfde pizza’s”, zegt Rostom, “In mijn werk is elk project net eventjes anders.”

Taal en opleiding

Bas en Marinus geven aan dat Rostom er nog niet is. “Hij spreekt de taal al aardig, maar het kan nog beter. Het is belangrijk dat hij het technische vakjargon zo snel mogelijk onder de knie krijgt.” Erik geeft aan dat Rostom daarom bij SWB nog taallessen krijgt van Paul Nijman. Verder hoopt Bas dat Rostom snel kan beginnen aan zijn tien praktijklessen bij OTIB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf. Aan de hand van die lessen zal bepaald worden welke kwalificaties Rostom inmiddels bezit en of hij een monteursopleiding op niveau 2 aankan. Aan de inzet en wil van Rostom zal het niet liggen en hij ziet de toekomst daarom met vertrouwen tegemoet.
“Ik zit al vijftig jaar in dit vak”, zegt Marinus, “en ik heb al heel wat figuren voorbij zien komen en gaan. Als ik iemand graag een kans geef dan is het Rostom wel.”

Zwienenberg Installatietechniek is een vakspecialist in centrale verwarming, luchtbehandeling, sanitaire techniek, elektrotechniek en technisch onderhoud. Het bedrijf heeft vijftien vaste medewerkers en is gevestigd aan de Binnenhavenstraat 45 in Hengelo.

Foto v.l.n.r. Eric Brasz (werkcoach SWB), Bas Zwienenberg (directeur), Rostom Zakar. (Marinus Zwienenberg ontbreekt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *