Directeur zwaait af: ‘Steun voor SWB betaalt zich nu uit’

Tubantia: 10 juli 2018, Tekst: Martin Ruesink, Foto: Christian van der Meij |

HENGELO – Jeroen van der Geest neemt dinsdag afscheid als algemeen directeur van SWB, het werkvoorzieningsbedrijf voor Midden-Twente dat zwarte cijfers schrijft. „De politiek en het bedrijfsleven hier zijn ons steeds blijven steunen en dat betaalt zich nu uit.”

Op de gang wordt hij aangesproken door Henk Burger, al 47 jaar werknemer bij SWB Midden Twente en zijn voorgangers. Burger (63) heeft gehoord dat zijn baas afscheid neemt en wil hem hoe dan ook even bedanken: „U bent de eerste directeur in al die 47 jaar die persoonlijk naar me toe kwam als er iets was en dat zal ik nooit vergeten. Dat zeg ik echt niet om te slijmen, als het niet goed is zeg ik het ook gerust. Toen mijn broer was overleden, kwam u naar me toe om te vragen hoe het met me ging. Dat vond ik klasse.”

Jeroen van der Geest (46) wordt bijna een beetje verlegen van het compliment. Vandaag neemt hij afscheid van zijn SWB, het werkvoorzieningsbedrijf van de gemeenten Hengelo, Borne en Hof van Twente. Van der Geest keert teug naar zijn Haagse wortels, waar hij anderhalf jaar krijgt om daar het werkvoorzieningsbedrijf te laten samensmelten met het gemeentelijke reïntegratiebedrijf dat onder meer bijstandsgerechtigden op weg helpt naar een baan.

Ik maak me zorgen over de groeiende groep mensen die niet meer in het reguliere arbeidspro­ces mee kan”

Schoonmaakwerk gemeentehuis
Hij werd vanuit de hofstad uitgenodigd mee te solliciteren. Het succes van SWB dat volop doorging waar andere collega’s onder druk van nieuwe Haagse regelgeving inkrompen, is niet onopgemerkt gebleven. „Dat is waar”, zegt Van der Geest, „de gemeenten hier hebben goed ingezien dat sociaal én marktgericht werken prima samen kunnen gaan. Door ons opdrachten te gunnen, zoals schoonmaakwerk in het gemeentehuis, zijn de inwoners van dit gebied onderaan de streep goedkoper met een SWB dat zwarte cijfers schrijft en waar geen extra geld bij hoeft.”

Zeven jaar heeft de Ommenaar aan het hoofd gestaan van het bedrijf waar nu zo’n 1600 mensen voor werken. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2011. „Hengelo en Hof van Twente hebben ons het vertrouwen gegeven hun personeel voor onderhoud en groenvoorziening bij ons onder te brengen in het nieuwe bedrijf Gildebor. Dat vond ik nog de meest spannende onderneming, hoe die twee culturen met elkaar zouden matchen. Ik vind achteraf dat het een heel goede beslissing is geweest, Gildebor draait juist door de mix van verschillende mensen, met en zonder beperking, heel goed.”

“Ik ben milder geworden. Vroeger was ik meer overtuigd van mijn eigen gelijk”

Lichte beperking
Volwassenen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen zijn sowieso niet meer de enigen die een beroep moeten kunnen doen op de SWB en collega-werkvoorzieningsbedrijven. „Waar ik me zorgen over maak, is de groeiende groep mensen die niet meer in het reguliere arbeidsproces mee kan vanwege mentale beperkingen. Ik denk aan mensen met depressies, verslavingen of een bipolaire stoornis. Onder de huidige regels is het voor die groep heel lastig een beschermde werkomgeving te krijgen.”

Hij is zeven jaar ouder en misschien ook wel wijzer geworden in Twente, zegt hij met een glimlach. „Nou ja, in elk geval milder. Ik was vroeger wat meer overtuigd van mijn eigen gelijk. Het voordeel van ouder worden, is dat je wat meer open staat voor de kennis en meningen van anderen. Daarom kan ik ook oprecht zeggen dat de mooie resultaten van SWB echt niet zo maar op mijn conto te schrijven zijn. Ze zijn het resultaat van de hele organisatie en het vertrouwen dat onze gemeenten en het bedrijfsleven in ons heeft.”

 

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bowlen op de Special Olympics

  06-12-2018

  Strikes en spares! Daar draait het om voor Wim Rens, Pascal Albers en Jesper Koops tijdens de Special Olympics World […]

  Lees meer
 • Robert Monninkhoff wordt nieuwe algemeen directeur SWB Midden Twente

  20-11-2018

  Robert Monninkhoff wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van SWB Midden Twente. Hij volgt Jeroen van der Geest […]

  Lees meer
 • Ondernemers bedankt!

  16-11-2018

  Vandaag is het de landelijke Dag van de Ondernemer. Een dag om ondernemers te bedanken, want ze creëren immers groei, […]

  Lees meer
Alles bekijken