“De portiers nemen ons een zorg uit handen”

Waterschap Vechtstromen is een Belangrijk Partner van SWB. Het waterschap is verantwoordelijk voor schoon, veilig en voldoende water. Het zuiveren van afvalwater gebeurt in waterzuiveringsinstallaties, waarvan de Hengelose installatie aan de Wegtersweg er één is. Dick de Vente, teamleider Zuiveren bij Vechtstromen, krijgt vaak de vraag wat een rioolwaterzuiveringsinstallatie eigenlijk doet. “Van vies water maken we hier weer viswater”, vat hij in één zin samen, terwijl hij zijn nieuwe visitekaartje over de tafel schuift.  Het partnerschap tussen Vechtstromen en SWB hangt juist met dat begrip ‘visitekaartje’ samen. Vechtstromen heeft vanaf 2015 namelijk een portiersloge die wordt bemand door twee SWB’ers. Deze portiers, Willy van Brummelen en Alex Huibers, zijn bij de zuiveringsinstallatie aan de Wegtersweg het visitekaartje van het waterschap. Zij zijn het eerste aanspreekpunt, met wie een bezoeker te maken krijgt.

Takenpakket
“Ze zijn echt super!”, zegt De Vente over zijn portiers. “Ze nemen ons een zorg uit handen.” De heren houden namelijk in de gaten wie het terrein op komt en af gaat. Naast deze toegangsfunctie, informeren ze bezoekers ook. Ze verwijzen gasten door naar het parkeerterrein en vertellen waar zij zich kunnen melden voor hun afspraak. Pas als de reden voor het bezoek duidelijk is, gaat de slagboom die de toegangsweg verspert, omhoog. De Vente vertelt dat op het terrein ook slib verwerkt wordt. Tevens vindt er productie van gas plaats. Daar wil het waterschap uiteraard geen onbevoegden bij in de buurt hebben.  Het terrein van het waterschap beslaat ook een groot oppervlak en een bezoeker rijdt er gemakkelijk verkeerd. Door de inzet van de portiers behoort dat tot het verleden. Het belangrijkste voor De Vente is toch de persoonlijke uitstraling die van de portiersloge uitgaat. “Zo’n ontvangst is toch stukken mooier dan een gesloten hek waar je op een knopje moet drukken.”

Ondernemingsvereniging
Het waterzuiveringsproces aan de Wegtersweg is voor velen onbekend en het kan soms een onprettige geur voortbrengen. Onder meer om deze reden vindt Vechtstromen een goed contact met de buren erg belangrijk. En dus is het bedrijf in 2014 lid geworden van de ondernemersvereniging Westermaat. Tijdens een rondleiding voor de verenigingsleden op het terrein is toen het idee voor een portiersloge ontstaan.  Op dit moment werken beide portiers een dagelijkse dienst van vijf uur. Dat betekent dat het kantoor bij de slagboom van zeven uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags bemand is. De Vente is niet alleen te spreken over zijn portiers. Ook is hij tevreden over het contact met de SWB. Wel geeft hij aan dat het overleg momenteel minimaal is, omdat de mannen prima werk leveren. Alles loopt volgens hem zoals het moet. De teamleider geeft aan dat de baan goed is voor de arbeidsontwikkeling van beide mannen. Voor het waterschap zit de winst in de goede controle op bezoekers en de flexibiliteit van de portiers. “Een uurtje langer werken is geen enkel probleem voor ze”, legt hij uit “en voor ons is het aspect van het visitekaartje daarbij belangrijk. Het zijn de portiers die zorgen voor een persoonlijke uitstraling.”

(Foto: Marloes Hemmelder, Tekst: Harvey Pearson)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *