Bij De Groene Taxi komen mensen tot hun recht

Toen Bert Kroeze met gezondheidsklachten thuis kwam te zitten, ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Samen met een compagnon richtte hij in 2006 De Groene Taxi op. Een taxibedrijf dat zich in eerste instantie profileerde door milieubewust te rijden.  Na een tijdje bleek het nachtwerk, dat aan het taxiwereldje verbonden is, niets voor Bert te zijn.  Gemotiveerd vanuit zijn eigen situatie ging hij zich steeds meer richten op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf ontwikkelde zich snel en mag zich inmiddels een PSO-gecertificeerd taxibedrijf noemen met vijftig medewerkers in dienst. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een landelijk meetinstrument én keurmerk dat de mate van socialer ondernemen zichtbaar maakt. De Groene taxi scoort maximaal op deze ladder.

Het werkt!

De Groene Taxi biedt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt opleidingen om de vereiste diploma’s te halen. Bert: “Ik zag dat het met name voor deze mensen moeilijk was om op de normale wijze  een taxidiploma te behalen. Dit was voor mij reden om zelf iets te organiseren, zodat ze in een eigen tempo kunnen leren en werken. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat dat werkt. Als bedrijf betalen wij de kosten voor de cursus van de deelnemers. Voorwaarde is wel dat we ze in dienst kunnen nemen of kunnen detacheren naar een ander taxibedrijf. Momenteel detacheren we ongeveer 25 procent van onze medewerkers.”

‘Het gaat erom dat je medewerkers zich goed voelen’

Als sociaal ondernemer stelt Bert niet alleen de maatschappelijke missie van het bedrijf voorop maar hecht hij ook veel belang aan het welzijn van zijn medewerkers. “Ik vind de sfeer op de werkvloer erg belangrijk en neem regelmatig tijd om met de medewerkers te praten. We hebben bijvoorbeeld de regel dat elke medewerker zich ten minste 1 keer per week op kantoor laat zien. We pakken deze momenten  aan om even een praatje met ze te maken. Het gaat er uiteindelijk om dat je medewerkers zich goed voelen. Positivisme en humor zijn voor mij daarbij de sleutelwoorden. Kort geleden stond er nog een leuk artikel in de Tubantia waarin een medewerker zich erg positief uitlaat over ons werkgeverschap. Het is natuurlijk prachtig om te lezen als een medewerker je een topbaas noemt en een klasse kerel. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Samenwerking met SWB

“We leiden de mensen op voor ons eigen taxibedrijf maar ook voor andere taxicentrales en gaan daarbij samenwerkingen aan met onder andere Soweco en SWB. Zij leveren de mensen die affiniteit met het taxiberoep hebben. Als de opleiding taxichauffeur is afgerond detacheren we deze mensen of komen ze in dienst bij De Groene Taxi. Ons doel is te allen tijde social return: we willen een bijdrage leveren aan arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit moment werken zes SWB medewerkers voor De Groene Taxi.  Vijf medewerkers zijn bij ons gedetacheerd en één medewerker, Jan Mengerink, heeft een vast dienstverband gekregen. Jan is vorig jaar door een journaliste van Tubantia geïnterviewd. Hier is ook een leuk artikel over verschenen.”

(tekst: Angela Swennenhuis, foto: Marloes Hemmelder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *