Strikes en spares! Daar draait het om voor Wim Rens, Pascal Albers en Jesper Koops tijdens de Special Olympics World Games in Abu Dhabi. In een enorme bowlinghal met 36 banen gaan deze fanatieke bowlers in maart 2019 proberen prijzen te pakken! “Winnen zou inderdaad mooi zijn”, zegt het drietal, “maar het allerbelangrijkste is dat we samen lol hebben.” Daar zijn hun begeleiders Annette Mordang en Bert Nijkamp van sportorganisatie De Springplank het helemaal mee eens.

Het toernooi in cijfers

De Special Olympics World Games zullen het grootste sportevenement zijn van 2019. Wim, Pascal en Jesper kunnen zich nu al verheugen op de openingsceremonie en het defilé. Daarbij maken sporters uit 177 landen hun opwachting. Het Nederlandse TeamNL treedt aan met 66 sporters die meedoen aan dertien sporten zoals atletiek, golf, paardrijden én bowlen. Het Nederlandse bowlteam bestaat in totaal uit zes mensen, want naast Wim, Pascal en Jesper doen er ook drie dames van een Groningse bowlingvereniging mee.
Op de officiële website van de Special Olympics World Games staan nog meer indrukwekkende cijfers. Vanaf 14 maart strijden er in totaal 7.000 atleten voor de medailles onder begeleiding van 3.000 coaches. Zo’n 20.000 vrijwilligers helpen mee het evenement in goede banen te leiden. De organisatie verwacht een half miljoen toeschouwers die de sporters hartstochtelijk zullen aanmoedigen.

40jaar bowlervaring

Wim, Pascal en Jesper bowlen opgeteld al zo’n veertig jaar. Ze doen dat bij Stichting De Springplank, een regionale sportorganisatie in Twente voor mensen die moeilijk leren of een verstandelijke beperking hebben. Pascal bowlt al twintig jaar. “Mijn gymleraar heeft me vroeger een tip gegeven om eens bij De Springplank te gaan kijken. Zo ben ik in contact gekomen met deze sport.”
Jesper bowlde voor het eerst tijdens zijn jeugd op kinderfeestjes: “Pas op mijn achttiende ben ik de sport serieus gaan beoefenen.” Wim heeft zelfs een op maat gemaakte bowlingbal omdat hij een afwijkende grip heeft. “Ik vind bowlen heel leuk om te doen”, zegt hij met een brede lach.

Officiële hoodies!

Zowel Pascal als Wim werken via SWB bij een externe groepsdetachering, waar ze onder meer worden begeleid door SWB-werkcoach Jan Leus . “Bij Kraus en Naimer zet ik schakelaars in elkaar”, legt Pascal uit, waarna Wim aanvult: “En ik monteer elektronische onderdelen bij Eaton.” Jesper frituurt momenteel patat en andere lekkernijen in een cafetaria, maar hij werkt niet via SWB.
Het drietal legt uit dat de sporters en begeleiders tijdens het evenement officiële toernooikleding zullen dragen zoals polo’s, trainingspakken en zelfs hoodies. “We krijgen nog net geen onderbroeken”, grapt Jesper.
TeamNL zal een week voor aanvang van het toernooi al in Abu Dhabi arriveren. Dat geeft ze de kans om te acclimatiseren, maar achteroverleunen zal er niet bij zijn. Voor de Nederlandse sporters is namelijk een programma samengesteld, waarbij ze ook Abu Dhabi gaan verkennen.

Drukke tijden

Ook op dit moment zijn de drie bowlers en hun begeleiders al volop bezig met de voorbereiding op het evenement. Regelmatig zijn er bijeenkomsten voor de sporters en begeleiders waar de laatste stand van zaken wordt doorgenomen. Ook nationale televisiezenders zullen binnenkort aandacht besteden aan de Nederlandse sporters. In het najaar hebben de sporters van TeamNL al kennis met elkaar gemaakt tijdens een weekend. “Op dit moment zijn we bezig met een project om kleine klompjes te laten maken. Die souvenirs kunnen we ruilen met sporters uit andere landen”, zegt Pascal. Het hechte drietal staat dus te popelen om aan hun grote avontuur te beginnen. “We zullen de laatste weken extra gaan trainen”, leggen ze gezamenlijk uit. In Abu Dhabi zal als team worden gestreden maar ook is er een individueel klassement. “We kunnen goed met elkaar opschieten”, zegt Pascal, “en dus strijden we als een team. Maar op de baan is het óók menens, want we zijn óók concurrenten!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *