Samar Gabrial: heel ander leven

In Syrië had ze nog nooit buitenshuis gewerkt. Een naaimachine kende ze niet. Nu stapt Samar Gabrial (37) om zeven uur op de bus om even later achter de naaimachine te kruipen.

Samen met haar broer vluchtte Samar vijf jaar geleden naar Nederland. Ze woont inmiddels in Hengelo. Haar eerste stap was de taal leren en de inburgeringscursus volgen. Samar, trots: “Ik heb alle vijf examens gehaald.”

In oktober 2017 stapte ze binnen bij SWB om een werkritme te ontwikkelen. Ze begon op de Instapafdeling en volgde een leertraject. Leergierig en gemotiveerd als ze was diende zich al snel de volgende stap aan: werkervaring op doen bij Rebels United, in de confectie. In eerste instantie zag Samar dat niet zitten: “Ik wilde niet weg bij SWB. Dit was mijn eerste baan. Ik had het er zo naar mijn zin.”

Maar een kijkje nemen kon geen kwaad en zo begon Samar vanaf maart bij het Enschedese confectiebedrijf: inpakken, vouwen, knippen, locken, kwaliteitscontrole. Ze leerde werken met de naaimachine, overwon de taalbarrière, bouwde haar zelfvertrouwen en staat sinds oktober op de loonlijst van Rebels United als confectiemedewerker. Samar: “Het is mooi, afwisselend werk en ik heb leuke collega’s. Ik leer nog steeds. Het is een heel ander leven, ja. Maar dit leven is wat ik graag wil.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *