Wat Rene altijd wilde, is werkelijkheid geworden.

René Knoop (36) is op 1 september 2015 aan zijn betaalde BBL opleiding (niveau 3) begonnen bij Het Borsthuis in Hengelo. Het Borsthuis is een verpleegtehuis van TMZ (TriviumMeubelbeltZorg) dat ouderen en chronisch zieken de zorg biedt die zij verdienen. BBL is de afkorting voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Het is een beroepsopleiding in de vorm van werkend leren. Dit houdt in dat René een aantal dagen per week bij Het Borsthuis werkt en éen dag in de week naar school gaat, in zijn geval het ROC in Almelo. Praktijk en theorie vullen elkaar op deze manier prima aan en vormen samen een beroepsopleiding.

Rene weet wat zijn talenten zijn

René wist lange tijd niet wat hij exact wilde als het om zijn beroepskeuze ging. Heel wat baantjes zijn dan ook de revue gepasseerd. Toen hij vader werd, werd hij min of meer gedwongen om serieus na te denken over wat hij verder wilde met zijn leven.  Op de vraag hoe hij uiteindelijk de keuze voor de zorg heeft gemaakt, antwoordt hij: “In het verleden heb ik een stageplek gehad bij het Bouwhuis. Dit is een zorgcentra in Enschede voor mensen met een verstandelijke beperking. Als ik naar mijn werkverleden kijk, heb ik hier echt de leukste tijd gehad. Daarnaast ken ik mezelf goed en weet ik dat het omgaan met mensen één van mijn talenten is”.

 

Talenten ontwikkelen

Nadat René een tijdje zonder werk had gezeten bracht de gemeente Hengelo hem in contact met SWB. “Toen ik bij mijn werkcoach van SWB aangaf dat ik graag in de zorg verder wilde, stelde zij mij voor om een BBL opleiding via Helpende Handen te volgen. Ik hoefde hier niet lang over na te denken en heb dit aanbod met beide handen aangepakt”. Na een studie van 1 jaar behaalde René in 2014 zijn diploma Helpende, niveau 2. Aansluitend daarop kon hij een half jaar werken als helpende bij Carintreggeland. Bij Helpende Handen leerde hij niet alleen zijn talenten te ontwikkelen maar kwam hij ook zijn zwakke kanten tegen. “Organiseren en plannen zijn inderdaad niet mijn sterkste punten. Hier moest ik me echt in ontwikkelen”, aldus Rene.  Het is mooi om te zien hoe iemand helemaal op zijn plek terecht komt. Het feit dat hij een betaalde BBL opleiding heeft gekregen is best bijzonder te noemen. Zeker in de zorg.

Vrouwenwereldje
Als man in een vrouwenwereld werken… in een verzorgend beroep. Dat is toch een ‘aparte’ wereld. René ervaart dit over het algemeen als positief, temeer ook omdat de reacties van de ouderen over het algemeen erg positief zijn. “Af en toe krijg ik zelfs de reactie dat mensen het een verademing vinden. Het gaat dan niet zozeer om de zorg die ik bied, maar meer om het sociale aspect. Bejaarde mannen vinden het bijvoorbeeld fijn dat ze even over voetbal kunnen kletsen”.


Rooskleurige toekomst

René ziet zijn toekomst voorspoedig in. René: “Ik vind het heel belangrijk om me te blijven ontwikkelen en ik heb het gevoel dat ik nu eindelijk op de goede weg zit. Ik heb eigen verantwoordelijkheid genomen en dat geeft ook veel voldoening. Wat ik altijd wilde is nu werkelijkheid geworden”. René heeft de kansen gepakt die hem werden aangeboden en hij zit duidelijk helemaal op de goede plek.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Wij zijn op zoek naar een vakman catering

  06-11-2018

  De vakman catering  is werkzaam binnen het dienstverleningswerkveld van SWB Midden Twente. Binnen dit werkveld ligt de focus op de […]

  Lees meer
 • VNG: interview met Mariska ten Heuw

  23-10-2018

  ‘Het gaat me toch niet gebeuren dat dit onder deze wethouder wordt afgebroken!’ Mariska ten Heuw is kort geleden door de […]

  Lees meer
 • Arnoud Berghuis (Werkplein Twente): “Werk maakt gelukkig”

  16-10-2018

  Arnoud Berghuis is manager van de Hengelose vestiging van Werkplein Twente. Vanuit de fraaie Gieterij ondersteunen vijftien enthousiaste medewerkers daar […]

  Lees meer
Alles bekijken