Melanie heeft bij SWB geleerd voor zichzelf op te komen

Melanie van Esch (28) werkt bij SWB in de kantine. De omgang met collega’s en bezoekers doet haar goed, want ze is weer onder de mensen. Eindelijk voert ze de regie over haar leven. Om die reden heeft Melanie besloten in september naar school te gaan. Ze gaat de opleiding Maatschappelijk Agogisch Werk volgen bij het ROC van Twente. Melanie verbreedt langzaam haar horizon, want haar wereld was de afgelopen jaren erg klein geworden.

“Ik had namelijk een muur om me heen gebouwd“, vertelt Melanie daar over. “Ik was vooral thuis om voor mijn twee kinderen te zorgen.” Afgelopen najaar is Melanie daarom door de gemeente bij SWB geplaatst om te activeren. Melanie is toen in de kantine gestart voor een paar uur in de week. Na een poos werd haar echter gevraagd haar uren uit te breiden.  Melanie heeft toen aangegeven dat dit niet ging. Ze heeft immers de zorg voor haar kinderen. “Oppas regelen wilde ik niet. Ik probeerde alles zelf te doen en zo sloot ik iedereen buiten.”

Moeilijke jaren
Dat buitensluiten van anderen heeft te maken met een behoorlijk strenge opvoeding. Ook tijdens haar huwelijk, dat uiteindelijk is gestrand  heeft ze moeite om voor zichzelf op te komen. “Ik gaf nooit mijn mening. Ik wist niet eens wat ik zelf wou.”  In het dansen vindt ze uiteindelijk haar uitlaatklep.
Op de dansvloer, bij de dansstijl ‘freestyle hip-hop’, kan ze al haar energie kwijt. Al voelde ze zich daar in het begin ook vrij onzeker.


Belangrijke gesprekken
Eind 2016 heeft Melanie een aantal gesprekken gevoerd die haar leven een andere wending hebben gegeven. Samen met twee collega’s en werkcoach Monique van den Bos heeft ze gepraat over haar situatie als alleenstaande moeder. Durft ze haar eigen leven wel te leiden? Hoe kan ze werk en studie combineren met de zorg voor haar kinderen? Monique heeft haar toen geadviseerd te leren loslaten.. “Dat was een eye-opener”, vertelt Melanie “Ik zag in dat ik voor mezelf moest opkomen.” Monique heeft Melanie tijdens die gesprekken aanbevolen een studie te volgen. Dat vergroot niet alleen haar kans op werk maar ze kan ook voor haar kinderen blijven zorgen. Ook tijdens de schoolvakanties.

De muur slopen
Maar er was ook werk aan de winkel. Melanie begint met de sloop van de muur die ze om zich heen heeft opgebouwd. Bij ARBE, een organisatie in de psychologische dienstverlening,  heeft ze de afgelopen maanden een assertiviteitstraining gevolgd. Met haar begeleider heeft ze situaties uit haar privéleven uitgewerkt.  Ze heeft geleerd om nee te zeggen en weet nu beter wie ze wel en niet in haar leven wil. Tijdens de training heeft ze zelfvertrouwen opgebouwd en sindsdien laat Melanie niet meer over zich heen lopen. Die verandering in haar houding komt ook haar dans ten goede.

Finaleplaats in Glasgow
Voor de assertiviteitstraining had Melanie namelijk nog nooit een finaleplaats gehaald bij het solo dansen. Maar op het afgelopen EK is ze met haar dansteam van dansstudio  X-Dance echter op de vierde plaats geëindigd. Bij het solo dansen is Melanie zesde geworden. En die plek geeft recht op een ticket voor hetzelfde solo-onderdeel op het WK. Dat toernooi vindt in augustus in Glasgow plaats. “Dansen is mijn uitlaatklep. En ik durf ook daar eindelijk mezelf te zijn”, vertelt Melanie. Bij freestyle dansen weet ze  niet welke muziek er zal spelen. Het is dus een kwestie van ter plekke meegaan op de muziek en improviseren. Met haar mimiek en bewegingen zal ze op dat moment spontaan een verhaal gaan vertellen. Dat zal in ieder geval het verhaal zijn van een schuchtere jonge vrouw die verandert in een zelfbewuste alleenstaande moeder.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Arnoud Berghuis (Werkplein Twente): “Werk maakt gelukkig”

  16-10-2018

  Arnoud Berghuis is manager van de Hengelose vestiging van Werkplein Twente. Vanuit de fraaie Gieterij ondersteunen vijftien enthousiaste medewerkers daar […]

  Lees meer
 • Sfeerfilm SWB Groentuin: Open Middag 2018

  17-09-2018

  SWB Groentuin heeft op 6 september jl. haar jaarlijkse Open Middag gehouden aan het Bartelinkslaantje 40 in Hengelo. De middag […]

  Lees meer
 • Vrolijke gezichten bij sfeervolle Open Middag SWB Groentuin

  07-09-2018

  De weergoden leken SWB Groentuin donderdagochtend 6 september slecht gestemd. Het regende behoorlijk en de Open Middag leek in het […]

  Lees meer
Alles bekijken