Niet meer voor het leven wegrennen


 

Al enige tijd werkt Harvey Pearson (42) bij de afdeling PR & Communicatie van SWB. Hij heeft het op die plek erg naar zijn zin. Hij ondersteunt bij PR & Communicatie zijn collega Angela Swennenhuis. Harvey schrijft onder meer artikelen, fotografeert bij jubilea van medewerkers en ook zet hij informatie op het intranet en op de websites van SWB en Gildebor.

“Het is afwisselend en interessant werk. Ik mag overal in de keuken kijken en dat vind ik leuk aan deze baan. Ik houd van taal en digitale media en kan mijn hart hier dus ophalen”, zegt hij lachend. Maar om zijn werkzaamheden te doen, moet hij ook op mensen af stappen, aan social talk doen en met collega’s overleggen. En daar wringt het nu en dan een beetje. “Dat persoonlijke contact vind ik soms lastig al gaat het inmiddels al stukken beter.” Harvey heeft namelijk lange tijd last (gehad) van een sociale fobie en ondervond steeds meer angst in de omgang met (nieuwe) mensen. Via de gemeente is hij daarom in 2015 aangemeld bij werkcoach Nico de Buijzer.

Eerste werkervaringsplek
Nico en Harvey zijn toen om tafel gaan zitten en het bleek dat Harvey’s interesse uitging naar het schrijven van teksten. Ook het plaatsen van teksten, foto’s en dergelijke op websites leek hem leuk om te doen. “Hij is in die periode heel enthousiast begonnen bij de Zomerhof”, zegt Nico “een bedrijf dat veel tijd en energie investeert in hun WordPress website.” Harvey geeft aan dat het een goede werkervaringsplek voor hem was, maar dat hij dat het traject toen heeft moeten onderbreken. Hij was vastgelopen in zijn leven en het lukte hem niet het roer om te gooien. Toen is besloten dat hij eerst hulp zou gaan zoeken om zijn problemen op te lossen.

Leren samenleven
Om zijn vermijdende leefpatroon te veranderen heeft Harvey zich vervolgens aangemeld voor een intensieve, klinische behandeling. Het doel was om bepaalde denk- en gedragspatronen te doorbreken, zogenaamde schema’s, om vooral beter te worden in de sociale omgang met mensen. Hij heeft een jaar in een therapiegemeenschap geleefd waar hij samenwoonde met zo’n 25 personen. Overdag volgde hij therapie, maar in de leefgemeenschap werd ook samen gekookt, schoongemaakt en boodschappen gedaan. “Aanvankelijk vond ik al die mensen om me heen maar niets en was ik blij als ik in het weekend naar huis kon. Maar na die aanvankelijke schok heb ik steeds meer gelachen en heeft dat jaar me enorm goed gedaan.”

Een tweede kans
In het voorjaar van 2017 heeft Harvey zich weer gemeld bij zijn werkcoach Nico de Buijzer. Hij heeft geluk, want hij mag beginnen aan een werkervaringsplek bij de afdeling PR en Communicatie bij SWB. “Ik zag zijn opleiding Journalistiek op zijn cv”, zegt Angela “en er is hier genoeg schrijfwerk te doen.” Bij de afdeling PR & Communicatie van SWB wordt er onder meer gewerkt aan het personeelsblad Belangrijk Werk en de nieuwsbrief Buitengewoon van Gildebor. Ook beheert deze afdeling drie websites, het intranet en de verschillende social media kanalen, waarmee het bedrijf informatie deelt met de buitenwereld.

Pluspunten en aandachtspunten
“Ik merkte in het begin dat hij de kat uit de boom kijkt”, zegt Angela “maar hij pakte dingen snel op.” Verder kan ze zijn schrijfstijl waarderen. Die omschrijft ze als “toegankelijk en afwisselend.” Zowel Angela als Harvey geven aan dat er onderling een goede klik is. “We stemmen zaken op elkaar af, vragen om elkaars mening en we nemen werkzaamheden van de ander over waar nodig”, zegt Harvey. Ook heeft hij de Werkacademie bij SWB gevolgd. Dat is een cursus die vooral gericht is op solliciteren en netwerken. Bij die cursus wordt benadrukt dat je jezelf moet blijven uitdagen. Ook als dat spanning oplevert, aldus Harvey. “In twee jaar is er heel veel veranderd in mijn leven”, zegt Harvey om  gekscherend te vervolgen “en nu ben ik dus een communicatiemedewerker met een sociale fobie. Een aparte combinatie.“ Eén ding doet hij tegenwoordig anders:  Ik stap op de dingen af in plaats van ervoor weg te rennen.”

(Foto: Marloes Hemmelder)

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bert Veneberg: trots in de taxi

  15-01-2019

  Voor Bert Veneberg is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij zit weer achter het stuur van een taxi. Lees zijn verhaal in het kader van ‘SWB 50 jaar sociaal ondernemend’.

  Lees meer
 • Hensley Alberto: vrolijke ‘Superman’

  08-01-2019

  SWB 50 jaar sociaal ondernemend! Vijftig trotse medewerkers vertellen in dit jubileumjaar daarom hun persoonlijke verhalen. Deze week is het […]

  Lees meer
 • Taalcoach Corry: “Vertrouwen geven, geduld hebben én ook plezier maken”

  03-01-2019

  Taalcoach Corry over haar werk met vluchtelingen in het Open Leerhuis Twee maal in de week schuiven in het Open […]

  Lees meer
Alles bekijken