“Een harde werkster met een enorm hoge gunfactor”

Amy Uuldriks (19) werkt nu ruim een half jaar als algemeen verkoopmedewerkster bij Ter Huurne Hollandmarkt in Buurse. Ze doet dat fulltime en is op doordeweekse dagen de jongste medewerker in deze bijzondere grenswinkel tussen Nederland en Duitsland. Het bedrijf,  een mozaïek van kleine winkels en afdelingen, onderscheidt zich met een speciaal assortiment aan levensmiddelen en producten met scherpe prijzen. Ter Huurne lukt dat  onder meer door gebruik te maken van verschillen in wetgeving tussen beide landen.

Amy heeft het naar haar zin tussen de muren van deze bijzondere Hollandmarkt. In haar groene sweater spiegelt ze de ‘Schaumwaffeln’ feilloos. Ze gebruikt bij het vakken vullen een speciale techniek die indruk maakt bij collega’s en klanten. Amy is namelijk lenig als een olympische turnster. Ze beoefent die sport graag in haar vrije tijd en zo kan ze op één been balancerend met haar andere voet haar neus aantikken. Die lenigheid komt van pas bij haar werkzaamheden. In haar kikkerhouding legt ze haar benen zijwaarts neer en weet dan heel gemakkelijk de lagere schappen bij te vullen. Deze techniek levert soms een vragend gezicht op. Een bezorgde klant heeft haar zelfs gevraagd of ze haar rolstoel kwijt was. “Hij vond dat ik zo raar op de grond zat”, zegt Amy daarover lachend.

Van school naar een baan
Amy heeft een opleiding gevolgd bij Triviant in Neede, een school voor speciaal voortgezet onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ze deed een stage bij supermarkt EMTÉ waar ze vakken vulde en klanten hielp. Amy had daar de tijd van haar leven, maar helaas kon er  geen constructie worden gevonden om haar in dienst te nemen. Via een klantmanager van de gemeente Haaksbergen, leerde Amy vervolgens Monique van den Bos van SWB kennen. En Monique stelde Amy de vraag “Is Ter Huurne misschien iets voor jou?”
Het antwoord op die vraag is een volmondig ja. Dat geldt voor Amy en ook voor bedrijfsleider Leo de Wit. “Amy heeft een enorm hoge gunfactor bij het personeel”, legt hij uit, “Ze loopt iedereen er uit, ze is niet bij te benen.” Hij geeft aan dat Ter Huurne mensen als Amy graag een kans geeft. De participatiewet moedigt dat natuurlijk aan, maar de Hollandmarkt is volgens hem altijd een sociaal bedrijf geweest. En zo leert Amy dagelijks bij tussen de schappen van Ter Huurne. “Ik kom meer voor mezelf op”, vertelt ze “en ik probeer niet langer zelf alles op te lossen. Ik vraag eerder dingen na bij collega’s.” Ook vindt Amy het belangrijk om een taak waarmee ze bezig is eerst af te maken, voordat ze iets nieuws oppakt. Ze hoopt lang werkzaam te zijn bij Ter Huurne.

Eén winkel, twee landen
Het bedrijf waar Amy werkt is namelijk bijzonder. Zo loopt de Nederlands-Duitse grens over het bedrijfsperceel. Op het Duitse deel staat de slijterij. Vanwege de accijnzen kunnen alcoholhoudende dranken daar goedkoper worden aangeboden. Het bedrijf heeft onder meer een eigen tankstation, een drogisterij, een speeltuin, een patatkraam en een vis- en bloemenafdeling. Bedrijfsleider De Wit geeft aan dat Ter Huurne het van speciale producten en aanbiedingen moet hebben om klanten te trekken. Hij legt uit dat de Hollandmarkt een echte zomer- en weekendwinkel is voor vermaak en winkelplezier in een relaxte sfeer. “Geloof het of niet”, besluit hij “Ze komen zelfs naar ons toe vanuit München.” En dus pikt Amy ook haar hier en daar  Duitse woorden op. “Kaneel heet ‘Zimt’”, zegt ze. Dat soort kennis komt altijd van pas bij Ter Huurne.

(tekst: Harvey Pearson / foto: Marloes Hemmelder)

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bert Veneberg: trots in de taxi

  15-01-2019

  Voor Bert Veneberg is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij zit weer achter het stuur van een taxi. Lees zijn verhaal in het kader van ‘SWB 50 jaar sociaal ondernemend’.

  Lees meer
 • Hensley Alberto: vrolijke ‘Superman’

  08-01-2019

  SWB 50 jaar sociaal ondernemend! Vijftig trotse medewerkers vertellen in dit jubileumjaar daarom hun persoonlijke verhalen. Deze week is het […]

  Lees meer
 • Taalcoach Corry: “Vertrouwen geven, geduld hebben én ook plezier maken”

  03-01-2019

  Taalcoach Corry over haar werk met vluchtelingen in het Open Leerhuis Twee maal in de week schuiven in het Open […]

  Lees meer
Alles bekijken