Tweede Kamer bepreekt wetsvoorstel Harmonisatie instrumenten

Bron: website Cedris

Wetsvoorstel – inclusief no-risk voor beschut – krijgt steun Kamer. Fracties blijven bezorgd over realisatie beschut werk.

De afgelopen maand besprak de Tweede Kamer in twee etappes het wetsvoorstel Harmonisatie instrumenten voor arbeidsbeperkten. Die stroomlijnt de mobiliteitsbonus en de no-riskpolis

zodat het voor werkgevers niet meer uitmaakt of zij voor de banenafspraak een werkzoekende via UWV of via de gemeente aannemen.

Via een derde nota van wijziging op het voorstel is, mede op aandringen van Cedris, een no-risk-polis voor beschut werkenden ingevoerd. De 41 miljoen euro die daarvoor tussen 2016 en 2020 nodig is komt voor 15 miljoen uit verlaging budget voor bijstand en loonkostensubsidies (gemeenten hoeven tijdens de no-riskbetaling door UWV geen loonkostensubsidies meer te betalen). De resterende 26 miljoen wordt gedekt uit de impuls van 100 miljoen.

Het wetsvoorstel kan, hoewel de SP enkele amendementen indiende, op ruime steun van de Kamer rekenen.

Tijdens het debat was er uitgebreid aandacht voor de voorgang van de banenafspraak. De alom gedeelde zorgen over beschut werk kwamen ook regelmatig aan bod, mede naar aanleiding van de Kamerbrief die staatssecretaris afgelopen vrijdag stuurde (zie eerder bericht). Het CDA sprak de staatssecretaris erop aan dat de daarin geboden handreiking (5 x 20 miljoen) aan gemeenten incidenteel is, en het structurele probleem niet oplost. Onder verwijzing naar het recente onderzoek naar de kosten van beschut werk (zie eerder bericht) van de G-4 en vier andere gemeenten – en in lijn met het eerdere pleidooi van Cedris – werd geopperd dat ook de indicatie voor beschut werk moet worden aangepakt.

Diverse fracties bevroegen de staatssecretaris op de interactie tussen voorzieningen zoals loonkostensubsidie, mobiliteitsbonus en het recentelijk aangekondigde Lage InkomensVoordeel (LIV). De kamer vreest een onbedoeld effect van de LIV: Die stimuleert met ingang van 2017 banen voor mensen tot 120% WML en dat leidt tot concurrentie voor de doelgroep banenafspraak. De Kamer wil deze effecten niet pas vernemen tijdens de parlementaire behandeling van de Wet

tegemoetkomingen loondomein, waarvan de LIV deel uitmaakt. Klijnsma zegde toe nog vóór komende dinsdag, als over het voorstel wordt gestemd, de Kamer te informeren over wat daarover nu bekend is.

 

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bert Veneberg: trots in de taxi

  15-01-2019

  Voor Bert Veneberg is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij zit weer achter het stuur van een taxi. Lees zijn verhaal in het kader van ‘SWB 50 jaar sociaal ondernemend’.

  Lees meer
 • Hensley Alberto: vrolijke ‘Superman’

  08-01-2019

  SWB 50 jaar sociaal ondernemend! Vijftig trotse medewerkers vertellen in dit jubileumjaar daarom hun persoonlijke verhalen. Deze week is het […]

  Lees meer
 • Taalcoach Corry: “Vertrouwen geven, geduld hebben én ook plezier maken”

  03-01-2019

  Taalcoach Corry over haar werk met vluchtelingen in het Open Leerhuis Twee maal in de week schuiven in het Open […]

  Lees meer
Alles bekijken