Tot nu toe weinig rode kaarten

 Tubantia, 20 januari 2015

Controleurs treffen nauwelijks ‘vervuiling’ aan in nieuwe afvalcontainers

Gemeente laat inhoud van afvalcontainers voor verpakkingen controleren door SWB-ers. ‘Voorlopers’ worden ze genoemd, de medewerkers van werkvoorziening SWB die in opdracht van de gemeente en Twente Milieu de nieuwe containers voor verpakkingsafval inspecteren.

Ze lopen voor de vrachtwagen van Twente Milieu uit en inspecteren elke container die langs de route staat. Als er iets in zit wat er niet in hoort, hangen ze er een ‘rode kaart’ aan en wordt die container niet gelimage-5641555eegd.

Maar tot nu toe is er nauwelijks vervuiling aangetroffen in de containers met oranje deksel. In de eerste twee weken van dit jaar zijn twee containers ‘afgekeurd’. “Het lijkt er dus op dat de mensen zich keurig aan de opdracht houden”, zegt gemeentelijk afvalspecialist Franc Talsma. “We zijn blij met de eerste resultaten.”

De otto’s met oranje deksel vervangen de doorzichtige plastic zakken. Die worden sinds 1 januari niet meer opgehaald. In totaal heeft Twente Milieu in Hengelo 25.500 verpakkingscontainers afgeleverd. Ruim duizend huishoudens hebben aangegeven dat ze geen behoefte hebben aan een extra afvalcontainer.

De gemeente heeft er financieel belang bij dat verpakkingsafval zo ‘schoon’ mogelijk wordt aangeboden. “De afvalverwerker hoeft daardoor minder vervuilde ladingen af te keuren. Afgekeurde ladingen kosten geld, goedgekeurde ladingen leveren een vergoeding op.”

Daarom heeft de gemeente besloten om de eerste twee jaar goed te controleren. Dit jaar worden vier voorlopers ingezet. Kosten: 60.000 euro. Volgend jaar wordt die inzet gehalveerd.

Uit de voorlopige cijfers blijkt volgens Talsma dat de hoeveelheid aangeboden restafval in 2015 ‘behoorlijk’ is afgenomen. Per inwoner was dat 145 kilogram. In 2014 was dat nog 158 kilogram. Dat komt neer op ruim duizend ton minder restafval.

Volgens Talsma komt dat mede doordat Hengeloërs sinds vorig jaar ook drankenkartons en blik bij het plastic afval mogen doen. Voor de invoering van diftar (gedifferentieerde tarieven) in 2012 was de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar 239 kilogram.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Vacature algemeen directeur SWB Midden Twente

  16-07-2018

  De nieuwe directeur is het boegbeeld van de organisatie en vertegenwoordigt deze in de markt en binnen het netwerk van stakeholders. Hij/zij […]

  Lees meer
 • Sociaal Jaarverslag 2017

  16-07-2018

  Terugblikkend kunnen we concluderen dat 2017 een enerverend en succesvol jaar is geweest voor SWB Midden Twente. Een jaar waar […]

  Lees meer
 • Directeur zwaait af: ‘Steun voor SWB betaalt zich nu uit’

  10-07-2018

  Tubantia: 10 juli 2018, Tekst: Martin Ruesink, Foto: Christian van der Meij | HENGELO – Jeroen van der Geest neemt […]

  Lees meer
Alles bekijken