SWB Groentuin is méér dan locatie Bartelinkslaantje

Het voorjaar is een prachtige periode voor de medewerkers van SWB Groentuin BOB aan het Bartelinkslaantje in Hengelo. Gedurende de lentemaanden zijn ze druk met het inzaaien van bloemen, het verspenen van kiemplanten en het opkweken van kruiden, bloemen en  groenten. Tori Qureishi, werkcoach uitvoerder,  benadrukt echter dat SWB Groentuin BOB nog veel meer activiteiten ontplooit. En dat realiseert lang niet iedereen zich.

SWB Groentuin verzorgt namelijk het groenonderhoud in semiopenbare ruimtes, bij verschillende SWB-locaties en rond diverse Welbions-accommodaties. Naast het onderhouden van plantsoenen doen ze ook tuinonderhoud voor particulieren. Verder maakt de stadstuinbouw aan de Markskant in de Hengelose binnenstad  deel uit van de werkzaamheden. En dan is er het Etensrestenproject, uniek in Europa. Bij dat project haalt SWB Groentuin in drie wijken etensresten op. Dat wordt gecomposteerd en vervolgens weer gebruikt bij het hiervoor genoemde groen- en tuinonderhoud.

Diagnosecentrum voor instromers
“Maar we zijn uiteindelijk een diagnosecentrum voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt Qureishi. Bij SWB Groentuin stromen jaarlijks zo’n honderd mensen in. Ze leren er basis arbeidsvaardigheden en ze doen er werkritme op.  Het groen wordt dus gebruikt om mensen te laten klimmen op de participatieladder. Het groen is daarbij een middel en geen doel.  Van de instromers vindt een groot deel  uiteindelijk werk buiten de groenbranche. “We doen hier dankbaar werk met zijn allen. Naast de planten zien we hier óók mensen tot bloei komen”, zegt Qureishi.

Doorstromen binnen groenbranche
Er zijn echter instromers die wel doorgaan binnen de groenbranche. “SWB Groentuin vormt namelijk het voorportaal voor Gildebor”, legt Qureishi uit. Jaarlijks heeft Gildebor namelijk een aantal nieuwe krachten nodig. Verder komen er personen terecht bij BTL Realisatie. Dat is een aannemer voor de groene ruimte, waarmee de SWB  een joint-venture gesloten heeft. Tevens  gaan er personen aan de slag bij BOB (Buurt Onderhouds Bedrijf) dat  groenwerkzaamheden bij particulieren en organisaties uitvoert.

Duurzaam bedrijf neerzetten
SWB en het cluster Bedrijven & Diensten in het bijzonder, hebben een planning gemaakt om de positie van SWB Groentuin de komende tien jaar te versterken. Die planning is erop gericht het leerwerkbedrijf financieel nog gezonder en ook duurzamer te maken. Het team bestaat momenteel uit een kerngroep van deskundige en vakkundige medewerkers:  een werkcoach, assistent-werkcoaches en groepsleiders. Dat team heeft plannen voor de productie van zonne- en windenergie op de diverse locaties. Ook het gebruik van grondwater in plaats van kraanwater in SWB Groentuin is een wens. Ook zou SWB Groentuin graag onafhankelijk worden op het gebied van zaai- en pootgoed. “Alles willen we zelf kweken”, aldus Qureishi. “want we hebben de expertise er voor in huis.” Het agroklimaat verandert immers en dus is het zaak om het assortiment aan te passen. “Momenteel kweken we Mizuna sla. Dat Japanse sla zit qua smaak in tussen rucola en raapstelen.”  Zo blijft SWB Groentuin zich ontwikkelen. Net als de instromers die er hun eerste schreden zetten richting de arbeidsmarkt.

*Tori Qureishi staat niet op de groepsfoto

(tekst & foto: Harvey Pearson)

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Arnoud Berghuis (Werkplein Twente): “Werk maakt gelukkig”

  16-10-2018

  Arnoud Berghuis is manager van de Hengelose vestiging van Werkplein Twente. Vanuit de fraaie Gieterij ondersteunen vijftien enthousiaste medewerkers daar […]

  Lees meer
 • Sfeerfilm SWB Groentuin: Open Middag 2018

  17-09-2018

  SWB Groentuin heeft op 6 september jl. haar jaarlijkse Open Middag gehouden aan het Bartelinkslaantje 40 in Hengelo. De middag […]

  Lees meer
 • Vrolijke gezichten bij sfeervolle Open Middag SWB Groentuin

  07-09-2018

  De weergoden leken SWB Groentuin donderdagochtend 6 september slecht gestemd. Het regende behoorlijk en de Open Middag leek in het […]

  Lees meer
Alles bekijken