Bij Eaton hebben SWB medewerkers toegevoegde waarde

Bij Eaton in Hengelo werken 21 werknemers van SWB via een groepsdetachering. De kernactiviteit van het Amerikaanse bedrijf is het vervaardigen van verdeelschakelaars in alle soorten en maten. Die schakelaars worden bijvoorbeeld gebruikt in de grijze transformatorkastjes in stadswijken. Maar je vindt ze ook terug in de enorme verdeelstations van energiecentrales. Eaton levert dus eindproducten aan grote energiebedrijven en doet dat wereldwijd. De schakelaars worden in Hengelo gemaakt aan diverse productielijnen.

Sven de Jonge is supervisor van de lijn waar vijftien SWB’ers werkzaam zijn. “Ik ben bevoorrecht dat ik met deze mensen mag werken”, zegt De Jonge. Hij geeft leiding aan de groep met assistentie van Marjan Hoesstee, en draagt de eindverantwoordelijkheid voor de productie. Ook houdt hij toezicht op de logistieke zaken en het onderhoud van het machinepark. De Jonge werkt bij Eaton veel samen met Jan Leus, werkcoach Detacheringen bij SWB. Jan regelt onder meer de administratieve personeelszaken. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van urenverantwoordingen e.d.

Sven de Jonge (tweede van links) en Jan Leus (gehurkt)

Afstemmen werkzaamheden op capaciteiten
De Jonge heeft voor zijn ‘SWB-lijn’ een vaardighedenschema samengesteld. Hij legt uit dat het een tabel is waarin hij het werk aan de lijn in alle deelactiviteiten heeft opgesplitst. In een oogopslag kan hij daarin zien welke capaciteiten een SWB’er heeft en waarin iemand eventueel  kan groeien. Sommige SWB’ers blijven eenvoudig montagewerk doen, andere SWB’ers gaan na verloop van tijd aan de slag met gecompliceerdere schakelaars. De Jonge houdt dus bij wat iemand kan, maar ook of diegene zijn kennis kan overbrengen op zijn collega’s.
Jan onderschrijft die aanpak. Hij vindt dat er een goede balans gevonden is tussen de mogelijkheden van SWB’ers en het aanbod van werkzaamheden bij Eaton. Competenties en vaardigheden van de werknemers aan de lijn zijn prima afgestemd op het uit te voeren werk. SWB’ers bij Eaton werken met een procesboek waarin de werkzaamheden stapsgewijs met foto’s staan uitgelegd.  “Deze groep werkt zo hard en heeft zo veel ervaring dat monteurs aan de reguliere lijnen dit werk niet sneller kunnen doen”, aldus De Jonge.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Eaton, vroeger bekend onder de naam Holec,  onderneemt al 25 jaar maatschappelijk verantwoord. Ze bieden al sinds jaar en dag werkplekken aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Door passend werk te bieden worden deze medewerkers in hun kracht gezet.
Jan maakt zich wel zorgen of we nog mensen kunnen vinden die passen binnen de EATON-cultuur. “De toppers  werken hier al en het wordt lastiger om goede mensen te krijgen die de gevraagde werkzaamheden uit kunnen voeren.” De Jonge beaamt dat. Hij geeft aan dat Eaton uitstekende werkcondities heeft en dat er aan de SWB-lijn aan een goede sfeer wordt gehecht. “Je moet het dus echt verdienen om hier aan de lijn te mogen werken. Al mijn mensen hebben een toegevoegde waarde.”

(Tekst en foto’s: Harvey Pearson)

Maak hieronder kennis met de medewerkers van SWB op de werkvloer bij Eaton.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Arnoud Berghuis (Werkplein Twente): “Werk maakt gelukkig”

  16-10-2018

  Arnoud Berghuis is manager van de Hengelose vestiging van Werkplein Twente. Vanuit de fraaie Gieterij ondersteunen vijftien enthousiaste medewerkers daar […]

  Lees meer
 • Sfeerfilm SWB Groentuin: Open Middag 2018

  17-09-2018

  SWB Groentuin heeft op 6 september jl. haar jaarlijkse Open Middag gehouden aan het Bartelinkslaantje 40 in Hengelo. De middag […]

  Lees meer
 • Vrolijke gezichten bij sfeervolle Open Middag SWB Groentuin

  07-09-2018

  De weergoden leken SWB Groentuin donderdagochtend 6 september slecht gestemd. Het regende behoorlijk en de Open Middag leek in het […]

  Lees meer
Alles bekijken