Bij Eaton hebben SWB medewerkers toegevoegde waarde

Bij Eaton in Hengelo werken 21 werknemers van SWB via een groepsdetachering. De kernactiviteit van het Amerikaanse bedrijf is het vervaardigen van verdeelschakelaars in alle soorten en maten. Die schakelaars worden bijvoorbeeld gebruikt in de grijze transformatorkastjes in stadswijken. Maar je vindt ze ook terug in de enorme verdeelstations van energiecentrales. Eaton levert dus eindproducten aan grote energiebedrijven en doet dat wereldwijd. De schakelaars worden in Hengelo gemaakt aan diverse productielijnen.

Sven de Jonge is supervisor van de lijn waar vijftien SWB’ers werkzaam zijn. “Ik ben bevoorrecht dat ik met deze mensen mag werken”, zegt De Jonge. Hij geeft leiding aan de groep met assistentie van Marjan Hoesstee, en draagt de eindverantwoordelijkheid voor de productie. Ook houdt hij toezicht op de logistieke zaken en het onderhoud van het machinepark. De Jonge werkt bij Eaton veel samen met Jan Leus, werkcoach Detacheringen bij SWB. Jan regelt onder meer de administratieve personeelszaken. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van urenverantwoordingen e.d.

Sven de Jonge (tweede van links) en Jan Leus (gehurkt)

Afstemmen werkzaamheden op capaciteiten
De Jonge heeft voor zijn ‘SWB-lijn’ een vaardighedenschema samengesteld. Hij legt uit dat het een tabel is waarin hij het werk aan de lijn in alle deelactiviteiten heeft opgesplitst. In een oogopslag kan hij daarin zien welke capaciteiten een SWB’er heeft en waarin iemand eventueel  kan groeien. Sommige SWB’ers blijven eenvoudig montagewerk doen, andere SWB’ers gaan na verloop van tijd aan de slag met gecompliceerdere schakelaars. De Jonge houdt dus bij wat iemand kan, maar ook of diegene zijn kennis kan overbrengen op zijn collega’s.
Jan onderschrijft die aanpak. Hij vindt dat er een goede balans gevonden is tussen de mogelijkheden van SWB’ers en het aanbod van werkzaamheden bij Eaton. Competenties en vaardigheden van de werknemers aan de lijn zijn prima afgestemd op het uit te voeren werk. SWB’ers bij Eaton werken met een procesboek waarin de werkzaamheden stapsgewijs met foto’s staan uitgelegd.  “Deze groep werkt zo hard en heeft zo veel ervaring dat monteurs aan de reguliere lijnen dit werk niet sneller kunnen doen”, aldus De Jonge.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Eaton, vroeger bekend onder de naam Holec,  onderneemt al 25 jaar maatschappelijk verantwoord. Ze bieden al sinds jaar en dag werkplekken aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Door passend werk te bieden worden deze medewerkers in hun kracht gezet.
Jan maakt zich wel zorgen of we nog mensen kunnen vinden die passen binnen de EATON-cultuur. “De toppers  werken hier al en het wordt lastiger om goede mensen te krijgen die de gevraagde werkzaamheden uit kunnen voeren.” De Jonge beaamt dat. Hij geeft aan dat Eaton uitstekende werkcondities heeft en dat er aan de SWB-lijn aan een goede sfeer wordt gehecht. “Je moet het dus echt verdienen om hier aan de lijn te mogen werken. Al mijn mensen hebben een toegevoegde waarde.”

(Tekst en foto’s: Harvey Pearson)

Maak hieronder kennis met de medewerkers van SWB op de werkvloer bij Eaton.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Vacature algemeen directeur SWB Midden Twente

  16-07-2018

  De nieuwe directeur is het boegbeeld van de organisatie en vertegenwoordigt deze in de markt en binnen het netwerk van stakeholders. Hij/zij […]

  Lees meer
 • Sociaal Jaarverslag 2017

  16-07-2018

  Terugblikkend kunnen we concluderen dat 2017 een enerverend en succesvol jaar is geweest voor SWB Midden Twente. Een jaar waar […]

  Lees meer
 • Directeur zwaait af: ‘Steun voor SWB betaalt zich nu uit’

  10-07-2018

  Tubantia: 10 juli 2018, Tekst: Martin Ruesink, Foto: Christian van der Meij | HENGELO – Jeroen van der Geest neemt […]

  Lees meer
Alles bekijken