Stadstuin bereidt voor op werk

Tubantia (Hengelo), 26 januari 2016  

GOOR

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen weer ritme en stromen door naar regulier werk.

Stichting Voor en Door Goor wil van de voormalige kwekerij aan de Kerkstraat in Goor een soort ‘tuinfiliaal’ maken van de SWB Groentuin in Hengelo. Daar worden biologisch groenten, fruit en planten geteeld. De tuin wordt gerund door mensen met wat ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’ genoemd wordt. Stichting Voor en Door Goor wil dat die groep ook aan de Kerkstraat aan de slag kan. Doel is om deze mensen via de tuin te laten doorstromen naar regulier werk in Goor of elders in Hof van Twente.

voor en door goorDe Stichting Voor en Door Goor is in 2012 opgericht en heeft als doel bij te dragen aan het woon-, werk- en leefklimaat. Bekendste project van de stichting is de stadslandbouw: op onbenutte plekken in Goor worden diverse gewassen geteeld, zoals aardappelen, graan en pompoenen. Een van die plekken is de stadskwekerij aan de Kerkstraat, maar er worden ook gewassen verbouwd op industrieterrein Zenkeldamshoek en op het terrein waar zwembad De Whee stond. De opbrengst van de oogst gaat naar een goed doel, zoals de voedselbank.

Maatschappelijk project
Stichting Voor en Door Goor wil het project stadslandbouw uitbreiden en er een maatschappelijk project van maken door werkervaringsplekken aan te bieden. In het meest ideale geval stromen deze mensen na een aantal maanden door naar regulier werk bij een lokale ondernemer.
“Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we voor 2016 twee speerpunten voor onszelf geformuleerd”, zegt Esther Sajet, woordvoerder van de Stichting Voor en Door Goor. “Het eerste is het vormen van een professioneel team dat zorgt voor coördinatie en begeleiding. Het is de bedoeling dat dagelijks iemand aanwezig is op het terrein aan de Kerkstraat. Voorheen werd dat gedaan door een kleine groep vrijwilligers, die daar vele uren in hebben zitten. Maar als dit een succes moet worden, dan is het noodzakelijk dat er constant iemand bovenop zit”, zegt Sajet.
“Bovendien moeten contacten met ondernemers onderhouden worden. Ook moet worden samengewerkt met de Twentse Werkpleinen, de instantie die werkzoekenden aan een baan probeert te helpen.”

Toiletten
Een tweede speerpunt is het opknappen van het terrein aan de Kerkstraat. “Om groepen mensen met een beperking bij de stadslandbouw te kunnen ontvangen, is het noodzakelijk dat de centrale ontvangstlocatie beschikt over een net terrein en een toiletvoorziening. Het terrein moet er goed uitzien en vooral veilig zijn voor iedereen die het betreedt.”
“Er is al veel gebeurd vorig jaar, er is flink opgeruimd in de kas en in een van de opstalgebouwen is een ontvangstruimte gemaakt. Wat nog moet is het opnieuw leggen van het straatwerk en het verven van de gebouwen. Ook moet het hekwerk langs de moestuinen strak opgetrokken worden”, zegt Sajet.

 

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Arnoud Berghuis (Werkplein Twente): “Werk maakt gelukkig”

  16-10-2018

  Arnoud Berghuis is manager van de Hengelose vestiging van Werkplein Twente. Vanuit de fraaie Gieterij ondersteunen vijftien enthousiaste medewerkers daar […]

  Lees meer
 • Sfeerfilm SWB Groentuin: Open Middag 2018

  17-09-2018

  SWB Groentuin heeft op 6 september jl. haar jaarlijkse Open Middag gehouden aan het Bartelinkslaantje 40 in Hengelo. De middag […]

  Lees meer
 • Vrolijke gezichten bij sfeervolle Open Middag SWB Groentuin

  07-09-2018

  De weergoden leken SWB Groentuin donderdagochtend 6 september slecht gestemd. Het regende behoorlijk en de Open Middag leek in het […]

  Lees meer
Alles bekijken