Schillenboer terug van weggeweest

Bron: Tubantia 28 mei 2016

UNIEK PROJECT HERGEBRUIK

HENGELO De gemeente Hengelo begint vrijdag een proef met de inzameling van etensresten per bakfiets. De proef, waarbij de schillenboer van weleer terugkeert in de stad, richt zich in eerste instantie op bewoners van flatgebouwen in drie wijken van de stad. Bij succes gaat de schillenboer heel Hengelo bedienen.

Volgens projectleider Auke Doornbosch van de gemeente Hengelo gaat het om een uniek project in Nederland. Eerder al experimenteerde Apeldoorn met de afzonderlijke inzameling van etensresten, maar daarvoor werd een busje ingezet. Voor de uitvoering van het Hengelose project zijn inmiddels zes bakfietsen aangeschaft. Medewerkers van de sociale werkplaats SWB gaan hiermee drie keer per week op pad om in de betrokken wijken Hengelose Es, Thiemsland en Binnenstad de etensresten van flatbewoners te verzamelen. De betrokkenen bewoners zijn inmiddels per brief benaderd om aan het project mee te werken.

“De inzameling is gratis. Wie wil kan volgende week een emmertje krijgen waarin etensresten kunnen worden bewaard”, aldus Doornbosch. “De bakfiets is de ideale manier om de resten snel en schoon op te halen.” Woensdag worden in Hengelo zeshonderd emmers verspreid. Na inzameling worden de etensresten in de gemeentelijke groentuin verwerkt tot compost. Die is geschikt voor bodemverbetering in tuinen en plantsoenen.

Vanaf vrijdag fietst er weer een schillenboer door de stad om etensresten in te zamelen. Flatbewoners van drie wijken vormen de voorlopige doelgroep van het voor Nederland unieke project. “Etensresten apart inzamelen komt elders wel voor, maar bakfietsen hebben ze nergens”, zegt projectleider Auke Doornbosch van de gemeente Hengelo. “Een goedkopere, eenvoudigere en schonere manier om etensresten op te halen bestaat er niet.”

In de aanloop naar het project verkende Doornbosch de mogelijkheden van een bakfiets.Gisteren fietste hij met een paar collega’s de eerste zes exemplaren vanuit Heeten naar Hengelo. Gisteren ook werden de bewoners van de drie proefwijken Hengelose Es, Thiemsland en Binnenstad per brief gevraagd mee te doen. “In die wijken bevindt zich de meeste hoogbouw. Etensresten vormen er een substantieel deel van het restafval. Vaak verdwijnen ze in een ondergrondse container. Zonde. Etensresten lenen zich goed voor hergebruik. Je kunt er vrij eenvoudig compost van maken.”

Bedoeling is dat de bakfietsen drie keer per week op een vaste plek in de wijken verschijnen. SWB-medewerkers fungeren als schillenboer en vervoeren het afval naar een verzamelplek. Daar worden de etensresten tot compost verwerkt en gebruikt voor bodemverbetering in plantsoenen. Doornbosch: “Alles valt of staat met de medewerking van de bewoners. Die krijgen een emmertje waarin ze hun etensresten kunnen verzamelen. Maar niemand is verplicht mee te doen. Als er overlast of stank ontstaat op de inzamelplekken, dan staken we de proef onmiddellijk.” Doornbosch is optimistisch. “Ik ga ervan uit dat heel veel mensen meedoen. In eerste instantie verspreiden we zeshonderd emmertjes. Zeker de ouderen kennen de schillenboer nog van vroeger. Het is een mooi stukje nostalgie dat je op een nieuwe manier gebruikt.”

 

‘Over vijf jaar is dit niet meer bijzonder’

Woningen gebouwd van restmaterialen, hergebruik van sokken en reparatie van oude mobieltjes: de terugkeer van de schillenboer in Hengelo staat niet op zichzelf. De circulaire economie, waarvan het proefproject een voorbeeld is, is overal in opkomst. Nederland, waar de overheid het nieuwe model in 2012 breed omarmde, is internationaal gezien een van de koplopers. Doel van de circulaire economie is het creëren van een systeem waarin producten en grondstoffen in principe eindeloos worden hergebruikt. Dit in tegenstelling tot het huidige, lineaire systeem waarbij grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

Hergebruik, zowel in de biologische als technologische sfeer, nam in Nederland de laatste jaren een ongekende vlucht. Ook multinationals als Philips en Apple spelen er op in. Zo bestaat het Senseo-koffiezetapparaat op dit moment voor dertien procent uit gerecyclede materialen en worden oude smartphones op grote schaal gerepareerd. Proeven met de inzameling van etensresten waren er eveneens volop. Zo experimenteerde de gemeente Apeldoorn tussen 2011 en 2013 met een busje dat het afval ophaalde bij flatbewoners. Dat experiment mislukte wegens gebrek aan belangstelling.

 

 

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bert Veneberg: trots in de taxi

  15-01-2019

  Voor Bert Veneberg is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij zit weer achter het stuur van een taxi. Lees zijn verhaal in het kader van ‘SWB 50 jaar sociaal ondernemend’.

  Lees meer
 • Hensley Alberto: vrolijke ‘Superman’

  08-01-2019

  SWB 50 jaar sociaal ondernemend! Vijftig trotse medewerkers vertellen in dit jubileumjaar daarom hun persoonlijke verhalen. Deze week is het […]

  Lees meer
 • Taalcoach Corry: “Vertrouwen geven, geduld hebben én ook plezier maken”

  03-01-2019

  Taalcoach Corry over haar werk met vluchtelingen in het Open Leerhuis Twee maal in de week schuiven in het Open […]

  Lees meer
Alles bekijken