Rijden op de taxi als drijfveer

Bron: Tubantia, Hengelo 18 november 2015 (foto: Lenneke Lingmont)

Na een ingrijpende operatie kon Jan Mengerink zich nog meer storten op zijn ideale baan: werken als taxichauffeur.

HENGELO

Jan_Mengerink2Van je hobby je werk maken. Voor Jan Mengerink was het een grote wens, die hij langzaam maar zeker in vervulling zag gaan. “Autorijden is mijn hobby”, vertelt hij met gevoel voor understatement. Maar een glimlach kan Mengerink niet onderdrukken. “Ik ben blij met mijn werk. Dit is wat ik al die tijd wilde.”

Op de vraag welke banen zijn CV rijk is, haalt de Hengeloër zijn schouders op. “Tja… Wat heb ik niet gedaan? Ik was een duizendpoot.” Als gediplomeerde metselaar kwam hij niet alleen in de bouw terecht, maar was hij ook onder andere productiemedewerker bij AkzoNobel en had hij een baan als vrachtwagenchauffeur. “Ik heb zelfs nog even in de schoonmaak gezeten. En in de jaren 90 ben ik ook al een tijdje taxichauffeur geweest.”

Het ontbrak Mengerink nooit aan wilskracht, toch moest hij zich regelmatig ziek melden. “Ik kampte in die tijd met overgewicht. En dat had natuurlijk gevolgen voor mijn lichamelijke toestand. Veel rugpijn, kniepijn en meer van dat soort klachten. Hierdoor kwam ik in 2005 bij SWB (de sociale werkplaats, red.) terecht. Ook daar heb ik op diverse afdelingen gewerkt, maar al die tijd had ik één en dezelfde wens: op de taxi rijden.”

Zijn hart lag bij het taxiwerk en daar bleef het ook. Jan Mengerink diende bij SWB het verzoek in om daarvoor een opleiding te volgen. Zijn werkcoach Edwin Heinink legt uit: “Voordat Jan het opleidingstraject kon volgen, moest hij door een screening. We willen immers zeker weten dat een kandidaat geschikt is voor het werk als taxichauffeur. Zowel de screening als het opleidingstraject doorliep hij zonder problemen. Jan is gemotiveerd, sociaal en kan uiteraard goed autorijden.” Het behalen van een taxipas was het resultaat.

Stap twee was een passend bedrijf zoeken. Via SWB kwam Mengerink drie jaar geleden op detacheringbasis bij de Groene Taxi in Almelo terecht. Hij zat er meteen op z’n plek. Toch ging hij er na een half jaar even tussenuit. De taxichauffeur onderging een ingrijpende, maar succesvolle verandering.

Mengerink: “Ik kreeg een maagverkleining, om af te zijn van al die lichamelijke klachten en het bijbehorende ziekteverzuim. Ruim 60 kilo raakte ik kwijt. Een enorme verandering. Na mijn herstel ben ik weer aan de slag gegaan bij de Groene Taxi. En daar heb ik het tot dusver erg naar mijn zin.”

Niet alleen bij hem, maar ook bij de werkgever heerst er tevredenheid. En dat werd beloond. Jan Mengerink is inmiddels niet meer gedetacheerd, maar is in dienst bij het taxibedrijf. Een kwestie van ‘laten zien wat je kunt’, vindt hij. “Ik heb dit bereikt door simpelweg mijn werk te doen. Door altijd bereid te zijn om werkzaamheden op te pakken. En ik blijf altijd mijn stinkende best doen. Dat klinkt vanzelfsprekend, is het misschien ook. Maar dat is wel hoe het werkt.”

Werkgever Bert Kroeze is volgens hem een werkgever bij wie hij het gevoel heeft altijd terecht te kunnen. “Hij is toegankelijk. Als er iets is, dan voel ik me vrij genoeg om dat bij hem aan te geven.” Welk cijfer Jan Mengerink zijn baan zou geven? Hij knikt tevreden. “Een acht.”

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bert Veneberg: trots in de taxi

  15-01-2019

  Voor Bert Veneberg is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij zit weer achter het stuur van een taxi. Lees zijn verhaal in het kader van ‘SWB 50 jaar sociaal ondernemend’.

  Lees meer
 • Hensley Alberto: vrolijke ‘Superman’

  08-01-2019

  SWB 50 jaar sociaal ondernemend! Vijftig trotse medewerkers vertellen in dit jubileumjaar daarom hun persoonlijke verhalen. Deze week is het […]

  Lees meer
 • Taalcoach Corry: “Vertrouwen geven, geduld hebben én ook plezier maken”

  03-01-2019

  Taalcoach Corry over haar werk met vluchtelingen in het Open Leerhuis Twee maal in de week schuiven in het Open […]

  Lees meer
Alles bekijken