Noaberbouw verwacht mooie handel

 Tubantia 10 oktober 2014

VERANTWOORD ONDERNEMEN

Noaber Bouw verwacht ‘mooie handel’ Veertig gedetacheerden van de sociale werkvoorziening Hengelo leveren steeds meer omzet.

door Gerard Smink HENGELO

Het woord crisis wil Tom Koster, directeur van Noaber Bouw, niet horen. Zijn bedrijf zit dan ook in de lift. Vorig jaar besloot Koster, toenmalig clustermanager van SWB Bouwbedrijf in Hengelo, een eigen onderneming op te zetten met veertig mensen van de SWB. Ze werden bij hem gedetacheerd. SWB dient bij hem een declaratie in voor de uren die zij voor Noaber Bouw werken.

Koster nam een risicovol initiatief met deze vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar hij heeft er geen spijt van.

Zoals hij het doet, is ook precies zoals Den Haag het wil; de toegang tot de beschutte werkplaats wordt vrijwel afgesloten in de komende jaren en mensen met ook maar enig arbeidsvermogen dienen een plek te krijgen in het reguliere bedrijfsleven. In die zin is Koster vernieuwend bezig. Bij verbouwingen en nieuwbouw wordt zijn bedrijf veel ingeschakeld.

„Mensen denken nog wel eens: die mensen uit de sociale werkplaats hebben zomaar een hamer in handen gekregen. Maar ik kan je zeggen dat dit vaklui zijn die weten wat bouwen is. Ik heb metselaars, tegelzetters, een opperman, noem maar op. En ze kunnen werken. Voor mij zijn het allemaal toppers, die vrijwel nooit ziek zijn.” Sommigen hebben iets meer aandacht nodig. „Maar die mensen vind je in elk bedrijf. Je kunt hooguit zeggen dat wij er een paar meer van hebben.”

In april dit jaar werd een nieuw plan gesmeed. Noaber Bouw en makelaar Leverink + Assen werken nauw samen bij de aan- en verkoop van huizen. Zodra de makelaar een woning taxeert, gaat Koster mee om een bouwkundig rapport te maken. Eventuele verbeterpunten tot aan een complete renovatie van de woning worden desgewenst door Noaber Bouw uitgevoerd.

Zo kocht Hans Hubers onlangs een woning aan de Boekeloseveldweg. Hubers, als bouwkundige werkzaam bij de gemeente Wierden, stripte de woning zelf. Maar de renovatie laat hij uitvoeren door Noaber Bouw. „Voor mij was dat nieuw, dat er bij de woningtaxatie gelijk een bouwkundig rapport van een bedrijf op tafel kwam.” Hubers besloot in te gaan op de bijgevoegde offerte.

„Ik heb sympathie voor SWB, dat speelt mee. Ik heb vroeger zelf bij SWB gewerkt en een groot aantal bouwvakkers die nu voor Tom Koster werkt ken ik nog uit die tijd. Ik vond de stap om met Noaber Bouw in zee te gaan niet zo groot, eigenlijk heel klein. En ik moet zeggen, ze hebben de klus uitstekend en snel gedaan.”

Met opdrachten als deze heeft Koster dit jaar al 2,5 ton omzet binnengehaald, bovenop de reguliere omzet. „Dat is een substantiëel deel van de totale omzet. Wij bieden ons werk heel aantrekkelijk aan. En voor de makelaar is er het voordeel dat hij weet dat hij een behoorlijk product verkoopt en geen rommel.”

Tom Koster is dan ook blij dat hij destijds de stap naar zelfstandigheid heeft gezet. „Ik ga een mooie tijd tegemoet. Er komt straks een nieuwe regeling voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dat betekent een nieuw aanbod van mensen die werk zoeken. Ik wil ze wel opleiden. Ik heb nu relatief veel ouderen in het bedrijf, dus er zal wel ruimte komen voor jongere mensen.”

Waarom zijn er niet meer Tom Kosters die hetzelfde willen doen? „Dat weet ik niet. Het staat iedereen vrij om hetzelfde te doen als ik doe. Maar ik zie dat niet snel gebeuren. De bouwsector is wars van vernieuwing. Intussen heb ik mooie handel hier.”

Voor mij zijn het allemaal toppers, die vrijwel nooit ziek zijn en weten wat bouwen is

Tom Koster, Noaber Bouw

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Vacature algemeen directeur SWB Midden Twente

  16-07-2018

  De nieuwe directeur is het boegbeeld van de organisatie en vertegenwoordigt deze in de markt en binnen het netwerk van stakeholders. Hij/zij […]

  Lees meer
 • Sociaal Jaarverslag 2017

  16-07-2018

  Terugblikkend kunnen we concluderen dat 2017 een enerverend en succesvol jaar is geweest voor SWB Midden Twente. Een jaar waar […]

  Lees meer
 • Directeur zwaait af: ‘Steun voor SWB betaalt zich nu uit’

  10-07-2018

  Tubantia: 10 juli 2018, Tekst: Martin Ruesink, Foto: Christian van der Meij | HENGELO – Jeroen van der Geest neemt […]

  Lees meer
Alles bekijken