UWV werkt aan wetsonafhankelijke beoordeling arbeidsvermogen

Bron: Website Cedris (nieuws)

In het achtmaandenverslag 2013 vermeldt UWV het project Innovatie & Instrumentarium Sociaal Medische Beoordeling Arbeidsvermogen. Die beoogt een overgang van compensatiegericht naar (ook) participatiegericht beoordelen. Omdat de nWajong en de Wsw verschillende beoordelingskaders kennen ontstaat het risico dat de uitkomsten van beoordelingen onderling niet consistent zijn. UWV werkt aan een wetsonafhankelijke methode die een universeel toepasbaar fundament vormt voor iedere mogelijke sociaal-medische claimbeoordeling, indicering en advisering over participatie. Ter onderbouwing van participatieadviezen stelt UWV voor elke klant volgens deze methode een profiel op. Daarvoor worden niet alleen de gebruikelijke (medische) kenmerken verzameld, maar ook een aantal kenmerken in kaart gebracht die voorwaarden voor werk vormen. Het gaat dan om zaken als: prioriteiten kunnen stellen, leiding kunnen geven, leiding kunnen aanvaarden en/of structuur aanbrengen in werk.

Omdat wet- en regelgeving rond indicering en re-integratie van mensen met een arbeidsbeperking continu in beweging is, focust UWV zich hierbij op het beoordelen van arbeidsvermogen van mensen die geen wettelijk minimum loon (WML) kunnen verdienen. Op termijn past UWV deze wetsonafhankelijke methode voor alle sociaal medische dienstverlening toe.

In het achtmaandenverslag meldt UWV verder dat veel activiteiten gericht zijn op het programma Modernisering Ziektewet. UWV is nauw betrokken bij de invoering van de maatregelen die voortvloeien uit wet BeZaVa (Beperking Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters). Ook heeft UWV in de eerste acht maanden van dit jaar 168.600 werkzoekenden aan een baan geholpen, iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meesten gingen vanuit een WW-uitkering aan het werk. Wel kreeg UWV in de eerste acht maanden 24 procent meer WW-aanvragen te verwerken dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij het weer aan de slag helpen van mensen – en vooral de meer kwetsbare klanten – geeft UWV een  belangrijke rol aan de regionale Werkgeversservicepunten waar UWV, zoveel mogelijk samen met gemeenten, dienstverlening biedt aan werkgevers. In 2013 wil UWV 6.500 Wajongers helpen om werk te vinden; tot en met augustus is dat voor 4.800 Wajongers gelukt. Daarnaast vonden 3.100 mensen met een andere arbeidsongeschiktheidsverzekering een baan, beduidend meer dan in dezelfde periode van 2012 (1.600).Bron: Persbericht UWV, 7 november 2013.

Noot: Klik hier voor het achtmaandenverslag 2013.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Vacature algemeen directeur SWB Midden Twente

  16-07-2018

  De nieuwe directeur is het boegbeeld van de organisatie en vertegenwoordigt deze in de markt en binnen het netwerk van stakeholders. Hij/zij […]

  Lees meer
 • Sociaal Jaarverslag 2017

  16-07-2018

  Terugblikkend kunnen we concluderen dat 2017 een enerverend en succesvol jaar is geweest voor SWB Midden Twente. Een jaar waar […]

  Lees meer
 • Directeur zwaait af: ‘Steun voor SWB betaalt zich nu uit’

  10-07-2018

  Tubantia: 10 juli 2018, Tekst: Martin Ruesink, Foto: Christian van der Meij | HENGELO – Jeroen van der Geest neemt […]

  Lees meer
Alles bekijken