Machines en schillenboeren kunnen restafval Hengeloërs bijna niet meer aan

Bron: website RTV Oost

schillenboerHet verzamelen van groenafval in Hengelo gaat zo goed dat de sociale werkplaats SWB pleit voor nieuwe machines om al het verzamelde materiaal te verwerken. Ook de bakfietsen van schillenboeren worden geregeld te zwaar.

Twee maanden geleden startte de SWB Hengelo met een pilot in de wijken Hengelose Es, Thiemsland en Binnenstad. Schillenboeren staan op diverse punten in de wijk om etensresten te verzamelen. De pilot duurt twee jaar en de start was voortvarend. Hoe is het twee maanden later?

“Erg succesvol”, luidt het antwoord van Robin Kuipers van de sociale werkplaats. “De mensen zijn enthousiast, vooral ouderen en allochtone Nederlanders maken er veel gebruik van. We merken bij beide groepen dat ze de sociale functie van de schillenboer belangrijk vinden; even een praatje maken.”

Is er meer afval opgehaald dan twee maanden geleden?

Kuipers: “Relatief gezien wel ja. Twee maanden geleden haalden wij zo’n 1500 liter groenafval per week op. Nu ligt dat rond de 1000 liter, maar het is nu wel de vakantieperiode. Als iedereen in de wijken thuis is, komen we ruim boven die 1500 liter uit.”
De pilot is zelfs succesvoller dan verwacht: “De machine om afval te verwerken kan het nu al bijna niet aan. Eind september hebben wij een evaluatiemoment met de gemeente en we kijken naar de mogelijkheid om een grotere machine neer te zetten.” Uiteindelijk moet de gemeente bepalen of die upgrade er komt.

Bakfiets met te zware bak

Niet alleen de machines hebben het zwaar, ook de schillenboer zelf moet veel kracht gebruiken. Kuipers: “We verzamelen op afgesproken punten het groenafval en onze mensen halen dat dan met bakfietsen op. Maar op soms zijn die bakken zo zwaar, dat we een elektrovrachtwagentje in moeten zetten om de bakken weer te vervoeren. We hebben sterke mensen, maar 150 kilo in de bakfiets is voor ons soms ook niet te doen.”

We hebben toch groenbakken?

Normaal worden etensresten en ander groenafval in de groene containers gegooid. Maar door het scheiden van afval duurt het soms erg lang voor de groene afvalcontainers worden geleegd, met ongedierte en rottend voedsel tot gevolg.

 

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • UWV publiceert nieuwe kwartaalrapportages

  02-02-2018

  UWV publiceert nieuwe kwartaalrapportages banenafspraak en beschut werk Bron: website Cedris  Stand per 30 september 2017: realisatie banenafspraak op schema. […]

  Lees meer
 • VSO maakt plan van aanpak garantiebanen

  22-01-2018

  Bron: website VSO Het Verbond van Sectorwerkgevers (VSO) heeft minister Ollongren (BZK) het Plan van Aanpak aangeboden waarmee het samen met […]

  Lees meer
 • Interview Jeroen van der Geest over de communicatiestrategie van SWB Midden-Twente

  18-01-2018

  SIR Communicatiemanagement heeft een interview gehouden met algemeen-directeur Jeroen van der Geest van SWB Midden-Twente. Het intro van het interview is […]

  Lees meer
Alles bekijken