Job Cohens goede voornemens voor 2016

Bron: website Cedris, nieuws 10-12-15

Zo aan het eind van het eerste jaar Participatiewet is een natuurlijk moment om de balans op te maken. Wat heeft de wet ons gebracht?

In ieder geval een warm welkom van werkgevers. Het thema leeft. Werkgevers staan steeds meer open voor het talent van mensen met een beperking. Dat zien we ook in de praktijk. Sinds kort pellen mensen met een beperking garnalen in Den Haag. Werk dat sinds jaar en dag was ‘geoutsourced’ naar Marokko is weer terug in Nederland.

Tegelijkertijd is de ongemakkelijke waarheid dat de wet zelf nog moeizaam loopt.  Sterker: op een aantal vlakken zijn er stappen áchteruit gezet.

Zo is er geen landelijk dekkend netwerk meer voor mensen met een beperking. In heel Groningen wordt niet meer gedetacheerd. Daardoor missen mensen kansen om aan het werk te komen. Detacheren is immers een bewezen effectieve manier om mensen in het gewone bedrijfsleven aan de slag te helpen. Ruimschoots de helft van de plaatsingen bij gewone werkgevers loopt via een detachering (7.000 van 11.000 mensen blijkt uit de tussentijdse meting van de baanafspraak).

Ook het feit dat beschutte werkplekken nog maar mondjesmaat tot stand komen, baart zorgen. Het is wrang dat de mensen die het meest afhankelijk zijn van de nieuwe wet er tot nog toe het minst van profiteren. En helaas is de bureaucratie en het ‘hokjesdenken’ waar deze wet een einde aan moest maken niet verdwenen.

Het is logisch dat er kinderziekten zijn bij zo’n omvangrijke operatie. Een wet is nu eenmaal niet klaar bij publicatie in het staatsblad. Ik weet dat wethouders, gemeenten en sociale werkbedrijven er hard aan werken om van de wet een succes te maken. En ik zie dat staatssecretaris Klijnsma pragmatisch is en zich in woord en daad bereid toont om de wet beter te laten werken. (Al kan dat volgens ons nóg beter..).

Werkendeweg moet de wet beter worden. Dat is ons voornemen voor 2016. Laten we ons – hoe begrijpelijk ook  – niet laten verlammen door angst voor de bezuinigingen. Door te doen, kunnen we leren. Dat betekent: mensen plaatsen, beschutte plekken realiseren en detacheren op gang helpen. Zo zien we welke aanpassingen in de wet nodig zijn. Zo maken we concreet maken waar de financiële knelpunten liggen en hoe groot ze precies zijn.

Cedris wil het allemaal horen. Waar het goed gaat, willen we het verder vertellen: op implementatiedagen, bijeenkomsten en de praktijkvoorbeelden.  En waar het misloopt, willen we het aankaarten: in de Programmaraad en bij de staatssecretaris. Samen krijgen we de wet werkend.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Ondernemers bedankt!

  16-11-2018

  Vandaag is het de landelijke Dag van de Ondernemer. Een dag om ondernemers te bedanken, want ze creëren immers groei, […]

  Lees meer
 • Wij zijn op zoek naar een trainee

  13-11-2018

  We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een […]

  Lees meer
 • SWB is op zoek naar een beheerder

  13-11-2018

  SWB is eveneens werkgever van de beheerders die werkzaam zijn bij de negen Hengelose Wijkcentra. De Wijkcentra zijn verdeeld in […]

  Lees meer
Alles bekijken