Oogstactie Stadstuin 2017

Onder een heerlijke najaarszon heeft op donderdagmiddag 19 oktober de tweede editie van de Oogstactie Stadstuin plaatsgevonden. Deze Oogstactie wordt jaarlijks georganiseerd voor deelnemers aan het etensrestenproject en wordt gehouden in de Stadstuin aan de Marskant in Hengelo. Organisatoren van het etensrestenproject en de Oogstactie zijn SWB en de gemeente.

Flatbewoners van onder meer Thiemsland, binnenstad en Hengelose Es kunnen bij dit project (video voedselfiets) etensresten meegeven aan voedselfietsen die meerdere keren per week langskomen. Als dank voor hun inzet stond voor de deelnemers aan het project in de Stadstuin ‘hun oogst’ klaar: onder meer prei, tomaten en boerenkool en een zak compost. Ook konden ze er genieten van een heerlijke kop biologische pompoensoep.

Waardering voor project
“Kijk eens hoe mooi het hier is”, zegt deelneemster Alice Rusch (foto links) over de Stadstuin, die aangelegd is op voorheen braakliggend terrein. Alice vertelt dat ze als deelneemster regelmatig etensresten meegeeft aan de voedselfiets. “Vooral het vele groen aan wortelen en bloemkool ben ik graag kwijt”, zegt ze daarover. Alice geeft aan dat ze het etensrestenproject erg waardeert. “Het is goed voor het milieu en het is leuk om nu en dan een praatje te maken met een medewerker op de voedselfiets en vandaag in de Stadstuin.”

Afstand tot de arbeidsmarkt
Zekeriya Celik (foto rechts ) is zo’n medewerker van SWB Groentuin. Tijdens de Oogstactie is hij druk bezig met het onderhouden van de ‘mini-akkers’ in de Stadstuin. Hij vertelt dat hij zelf een moestuin onderhoudt en dat hij gek is op groenten. Vooral op tomaten en scherpe pepers. “Het zijn net je eigen kinderen”, grapt hij “met veel zorg probeer je ze zo goed mogelijk groot te brengen.” Naast Zekeriya werken er bij SWB Groentuin veel meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zetten zich onder meer in voor het etensrestenproject.

Een duurzaam project
Het etensrestenproject is een fraai voorbeeld van circulaire economie. Voedselfietsen halen etensresten op en die worden vervolgens in SWB Groentuin tot compost verwerkt. Deze compost wordt onder meer gebruikt bij het verbouwen van gewassen in SWB Groentuin en Stadstuin. Henk Masselink (foto onder) houdt zich bij SWB Groentuin bezig met de zogenaamde ‘Rocket composter’. Hij legt uit, ook voor de camera,  dat er zo’n 200 kilo aan etensresten in kan, waarna er houtsnippers en korrels aan toegevoegd worden. De houtsnippers onttrekken vocht aan de etensresten en in de korrels zitten bacteriën die het composteringsproces optimaliseren.

Verdelen oogst
Een deel van de opbrengst uit SWB Groentuin en Stadstuin konden de deelnemers afgelopen donderdagmiddag dus ophalen bij de Oogstactie. Particulieren kunnen ook biologische groenten kopen in SWB Groentuin. Verder wordt een deel van de opbrengst geschonken aan de Voedselbank.

(Tekst en foto’s: Harvey Pearson)

 

 

 

 

 

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bert Veneberg: trots in de taxi

  15-01-2019

  Voor Bert Veneberg is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij zit weer achter het stuur van een taxi. Lees zijn verhaal in het kader van ‘SWB 50 jaar sociaal ondernemend’.

  Lees meer
 • Hensley Alberto: vrolijke ‘Superman’

  08-01-2019

  SWB 50 jaar sociaal ondernemend! Vijftig trotse medewerkers vertellen in dit jubileumjaar daarom hun persoonlijke verhalen. Deze week is het […]

  Lees meer
 • Taalcoach Corry: “Vertrouwen geven, geduld hebben én ook plezier maken”

  03-01-2019

  Taalcoach Corry over haar werk met vluchtelingen in het Open Leerhuis Twee maal in de week schuiven in het Open […]

  Lees meer
Alles bekijken