Cedris pleit bij Kamer voor zorg voor zwakste groep

11/24/2014 – 12:20:50 Bron: website Cedris

Volgende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van SZW en ook de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten wordt binnenkort behandeld. Cedris heeft de Tweede Kamerleden een brief gestuurd met een aantal belangrijke aandachtspunten voor deze overleggen.

Cedris pleit voor de drie onderstaande punten:

1. De Participatiewet en de banenafspraak zijn bedoeld om díe mensen aan de slag te helpen die zonder hulp geen kans maken op de arbeidsmarkt. Wij zien als een risico dat juist die zwakste groep straks aan de kant blijft staan, wanneer het voor gemeenten het meest complex is om deze mensen aan de slag te helpen.
• De realisatie van de beschutte werkplekken moet daarom tot stand komen en zorgvuldig gemonitord worden
• De verbreding van de doelgroep voor de banenafspraak vormt op dat punt een bedreiging voor de zwakste groep.

2. De ervaring leert dat je het werkgevers zo gemakkelijk mogelijk moet maken mensen aan de slag te helpen. Wij willen voorkomen dat de banenafspraak verzandt in bureaucratie.
• Daarom is een landelijke no-riskpolis nodig voor de doelgroep van de garantiebanen.
• De indicaties voor beschut werk en het doelgroepenregister zijn duur en ingewikkeld en dragen niet bij aan een goede match. Dat kan eenvoudiger en goedkoper. Dit geldt ook voor de loonwaardemeting.

3. Kijken naar de toekomst: vergroot de vraag naar arbeid
Om de 125.000 banen en 30.000 beschutte werkplekken te realiseren is vooral vraag naar deze arbeid belangrijk. Daarom pleiten wij met het oog op de toekomst voor:
• onderzoek naar het financieel aantrekkelijker maken van werken met arbeidsbeperkten, bijvoorbeeld door een afdrachtskorting of gebruik maken van het lage BTW-tarief
• verkenning van een keurmerk/erkenningssysteem dat kan zorgen voor borging van kwaliteit en vereenvoudiging van aanbesteding, alsmede een basis kan bieden voor bovenstaande fiscale faciliteiten.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Ondernemers bedankt!

  16-11-2018

  Vandaag is het de landelijke Dag van de Ondernemer. Een dag om ondernemers te bedanken, want ze creëren immers groei, […]

  Lees meer
 • Wij zijn op zoek naar een trainee

  13-11-2018

  We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een […]

  Lees meer
 • SWB is op zoek naar een beheerder

  13-11-2018

  SWB is eveneens werkgever van de beheerders die werkzaam zijn bij de negen Hengelose Wijkcentra. De Wijkcentra zijn verdeeld in […]

  Lees meer
Alles bekijken