‘Buitenonderhoud’ gebundeld

Bron:  Tubantia 15 juli 2015

SWB, Hengelo en Hof van Twente samen in organisatie met breed pakket: van groenonderhoud tot zwerfvuil. Er komt een grote organisatie voor het beheer en het onderhoud van de openbare ruimte in Hengelo en Hof van Twente. De twee gemeenten richten daartoe, samen met sociaal werkvoorzieningsbedrijf SWB Midden Twente, een bedrijf op.

De werkzaamheden zijn breed en veelzijdig, met taken als het onderhoud en het netjes houden van groen, wegen, waterhuishouding, riolering, verlichting, speelterreinen, afvalbakken, straatmeubilair, openbare toiletten, begraaf- plaatsen, gedenkparken en sportvelden. Ook de aanpak van zwerfvuil hoort bij het takenpakket. Het wordt een flink bedrijf: de nieuwe publiekrechtelijke organisatie omvat 290 voltijdbanen (inclusief management, coördinatoren, adviseurs en ondersteunende functies) en begint met een omzet van zo’n 19 miljoen euro.

Het huidige personeel krijgt een werkgarantie, waardoor er geen gedwongen ontslagen kunnen vallen. Wethouder Mariska ten Heuw, tevens bestuursvoorzitter van de SWB, wijst erop dat het een belangrijke doelstelling van de operatie is om meer banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren. De komende jaren wordt een groei van de werkgelegenheid voorzien met tenminste 49 arbeidsplaatsen. Ten Heuw: “Er ontstaat een stevigere organisatie die goede kwaliteit levert en die verbetert. Er zijn ook efficiencyvoordelen te behalen, bijvoorbeeld door het delen en effectiever inzetten van het materieel. Ook kunnen we specialisten beter inzetten. Zoals de boomsnoeiploeg, die we in Hengelo hebben.”

Bundeling onderhoud levert besparingen op

De bundeling van het onderhoud in de nieuwe organisatie zal besparingen opleveren. Er is inmiddels al bijna vier ton ingeboekt. Daarnaast is nog een extra besparing tussen 153 en 305 mille mogelijk. Daar staan implementatiekosten tegenover, zoals advisering en projectbegeleiding. Dat kost 760 mille tussen 2015 en 2017. Die kosten kunnen deels worden betaald uit de besparingen.

De nieuwe organisatie moet op 1 januari 2017 operationeel zijn. Het personeel komt in dienst bij de Gemeenschappelijke Regeling SWB. Er komen twee centrale locaties: in Hengelo in de bestaande huisvesting aan de Asveldweg, in de Hof in nieuwbouw. Daarna kunnen de twee huidige gemeentewerven worden afgestoten. In Hengelo kan ’t Beukert aan de Deurningerstraat worden verkocht.

Het nieuwe bedrijf pakt overigens niet het complete onderhoud op in de twee gemeenten. Eenderde blijft in handen van particuliere bedrijven. “Daarbij gaat het om werkzaamheden die niet zelf kunnen worden uitgevoerd. Ook doorstroming moet mogelijk blijven”, aldus wethouder Ten Heuw.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Vacature algemeen directeur SWB Midden Twente

  16-07-2018

  De nieuwe directeur is het boegbeeld van de organisatie en vertegenwoordigt deze in de markt en binnen het netwerk van stakeholders. Hij/zij […]

  Lees meer
 • Sociaal Jaarverslag 2017

  16-07-2018

  Terugblikkend kunnen we concluderen dat 2017 een enerverend en succesvol jaar is geweest voor SWB Midden Twente. Een jaar waar […]

  Lees meer
 • Directeur zwaait af: ‘Steun voor SWB betaalt zich nu uit’

  10-07-2018

  Tubantia: 10 juli 2018, Tekst: Martin Ruesink, Foto: Christian van der Meij | HENGELO – Jeroen van der Geest neemt […]

  Lees meer
Alles bekijken