De handen ineen om ‘doorzetters’ aan het werk te helpen

Bron: Tubantia, de ondernemer, 21 november 2015
Sociaal ondernemen

Hoe bijzonder is het dat een bouwer, beheerder, arbeidsbemiddelaar en werkgever samen twee ‘doorzetters’ aan een vaste baan helpen? In Borne lukte dat onlangs wonderbaarlijk goed.

 

Wilma Jansen en Madelaine Venema-Vreken zijn doorzetters. Dat is de geuzennaam die ze bij het sociaal werkvoorzieningsbedrijf (SWB) in Hengelo gebruiken voor mensen met een beperking en voor wie het moeilijk is aan de bak te komen. De dames werken er al jaren. ,,Ze doen in de regel aangepast werk dat ze in hun eigen tempo en in een beschermde omgeving kunnen uitvoeren. Maar sommigen werken ook buiten de werkplaats,” vertelt Inge Visschedijk, clustermanager Zorg en detacheringen bij het bedrijf. Ze is trots op haar schoonmakers. ,,Je ziet ze groeien. Fysiek is het werk nog wel zwaar voor ze, maar ze bulken van het zelfvertrouwen. In dat opzicht is deze constructie echt een succesverhaal.”

Structureel werk

Sinds september staan Wilma en Madelaine op eigen benen. De twee dames werken vijf uur per dag onder de supervisie van een werkbegeleider als schoonmaker in De Veste: een moderne en multifunctionele accommodatie in de nieuwbouwwijk Bornsche Maten. Zo hebben basisschool De Vonder, Kinderopvang Borne, volleybalvereniging Apollo en de wijkraad onderdak gevonden.In Nederland is het gebruikelijk dat ongeveer vijf procent van de aanbestedingssom wordt geïnvesteerd in sociaal ondernemerschap. Die richtlijn heeft iNFacilities ruimhartig geïnterpreteerd. De dienstverlener benaderde Werkplein Twente om te onderzoeken of er met dat geld binnen De Veste structureel werk te vinden was voor doorzetters zoals Wilma en Madelaine.Professionele ondersteuning Werkadviseur Herbert Katgert van Werkplein Twente legt uit hoe de bal daarna ging rollen. ,,Samen met onze partner SWB hebben we de handschoen opgepakt. De SWB is op zoek gegaan naar een Bornse ondernemer die zou kunnen helpen. Schoonmaakbedrijf PROFiCS was direct enthousiast en bood professionele ondersteuning aan in de persoon van een werkbegeleider. Een schoonmaakcoach voor Wilma en Madelaine.”De samenwerking resulteerde in een bijzonder sociaal schoonmaakconcept. Een schoolvoorbeeld van sociaal ondernemen. Katgert: ,,Dankzij het budget van iNFacilities, de bemiddeling van Werkplein Twente en de professionele ondersteuning van PROFiCS zijn nu twee doorzetters structureel aan het werk in De Veste. En in de toekomst is er ook ruimte om leerwerkplekken in te vullen.”

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bert Veneberg: trots in de taxi

  15-01-2019

  Voor Bert Veneberg is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij zit weer achter het stuur van een taxi. Lees zijn verhaal in het kader van ‘SWB 50 jaar sociaal ondernemend’.

  Lees meer
 • Hensley Alberto: vrolijke ‘Superman’

  08-01-2019

  SWB 50 jaar sociaal ondernemend! Vijftig trotse medewerkers vertellen in dit jubileumjaar daarom hun persoonlijke verhalen. Deze week is het […]

  Lees meer
 • Taalcoach Corry: “Vertrouwen geven, geduld hebben én ook plezier maken”

  03-01-2019

  Taalcoach Corry over haar werk met vluchtelingen in het Open Leerhuis Twee maal in de week schuiven in het Open […]

  Lees meer
Alles bekijken