Conex, een puur sociaal Nederlands bedrijf

Conex is een puur Nederlands bedrijf dat lasklemmen en lasdoppen produceert. De halffabrikaten worden vanuit China aangeleverd, maar de totale productie vindt plaats in Nederland. De producten worden geleverd aan de groothandel, die vervolgens weer levert aan de diverse installateurs. Conex heeft niet alleen in Nederland een zeer vooraanstaande positie, maar ook op de Nederlandse Antillen; daar waar Nederlands wordt gesproken, zijn de producten van Conex te vinden.

Productie volledig door SWB uitgevoerd

De productie van de lasdoppen en lasklemmen wordt volledig door mensen van SWB uitgevoerd. Het complete traject, vanaf de ontvangst van de goederen tot en met de verzending wordt door SWB medewerkers uitgevoerd. Conex is gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw van SWB. Wanneer de samenwerking met SWB is begonnen, weet Henk Vriesema directeur van Conex niet exact meer. “Het zal ongeveer in 1998 geweest zijn”, vertelt hij. “Voor onze samenwerking met SWB werkten we vooral met thuiswerkers. Op een gegeven moment ontstond de vraag of we ook niet konden gaan produceren via de sociale werkplaats. Toen is het contact ontstaan met SWB”.

De samenwerking met SWB, maakt Conex enorm flexibel

Automatisering en robotisering is aan de orde van de dag, maar Conex heeft er bewust voor gekozen om de werkzaamheden door mensen te laten uitvoeren. “Natuurlijk zit er ergens een omslagpunt als de aantallen veel hoger worden, maar die hebben we nog niet bereikt”, aldus Vriesema. “Ook wij hebben te maken gehad met de crisis. Door de samenwerking met SWB zijn we zeer flexibel. Ik durf wel te stellen, dat we dankzij die flexibliteit goed de crisis zijn doorgekomen”. SWB is hierin een zeer waardevolle partner. Ongeveer 6 mensen van SWB werken continu voor Conex, maar tijdens piekmomenten kunnen dat er zomaar 20 zijn. “SWB regelt enorm veel. Commercieel en financieel ligt de verantwoording natuurlijk bij ons”, zegt Vriesema.

“Loyaliteit medewerkers, geeft ons veel voldoening”

“Natuurlijk zijn er ook wel nadelen. Je moet er vooral bovenop zitten. Heel soms gaat er wel eens iets fout, maar de kwaliteit van de producten is altijd gewaarborgd. De mensen hebben enorm veel plezier in hun werk, nemen het serieus en voelen zich belangrijk”, aldus Vriesema. Bij een rondje door de productie straalt inderdaad het plezier van de medewerkers af. Conex is waarschijnlijk een uniek bedrijf in Nederland, dat op deze wijze de productie organiseert. “We denken er nog niet aan om te gaan veranderen. De productie is misschien wel iets duurder, maar naast de grote mate van flexibiliteit, geeft het plezier dat deze mensen hebben en hun loyaliteit ons ontzettend veel voldoening”, aldus een zeer tevreden Henk Vriesema.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Bert Veneberg: trots in de taxi

  15-01-2019

  Voor Bert Veneberg is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij zit weer achter het stuur van een taxi. Lees zijn verhaal in het kader van ‘SWB 50 jaar sociaal ondernemend’.

  Lees meer
 • Hensley Alberto: vrolijke ‘Superman’

  08-01-2019

  SWB 50 jaar sociaal ondernemend! Vijftig trotse medewerkers vertellen in dit jubileumjaar daarom hun persoonlijke verhalen. Deze week is het […]

  Lees meer
 • Taalcoach Corry: “Vertrouwen geven, geduld hebben én ook plezier maken”

  03-01-2019

  Taalcoach Corry over haar werk met vluchtelingen in het Open Leerhuis Twee maal in de week schuiven in het Open […]

  Lees meer
Alles bekijken