Conex, een puur sociaal Nederlands bedrijf

Conex is een puur Nederlands bedrijf dat lasklemmen en lasdoppen produceert. De halffabrikaten worden vanuit China aangeleverd, maar de totale productie vindt plaats in Nederland. De producten worden geleverd aan de groothandel, die vervolgens weer levert aan de diverse installateurs. Conex heeft niet alleen in Nederland een zeer vooraanstaande positie, maar ook op de Nederlandse Antillen; daar waar Nederlands wordt gesproken, zijn de producten van Conex te vinden.

Productie volledig door SWB uitgevoerd

De productie van de lasdoppen en lasklemmen wordt volledig door mensen van SWB uitgevoerd. Het complete traject, vanaf de ontvangst van de goederen tot en met de verzending wordt door SWB medewerkers uitgevoerd. Conex is gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw van SWB. Wanneer de samenwerking met SWB is begonnen, weet Henk Vriesema directeur van Conex niet exact meer. “Het zal ongeveer in 1998 geweest zijn”, vertelt hij. “Voor onze samenwerking met SWB werkten we vooral met thuiswerkers. Op een gegeven moment ontstond de vraag of we ook niet konden gaan produceren via de sociale werkplaats. Toen is het contact ontstaan met SWB”.

De samenwerking met SWB, maakt Conex enorm flexibel

Automatisering en robotisering is aan de orde van de dag, maar Conex heeft er bewust voor gekozen om de werkzaamheden door mensen te laten uitvoeren. “Natuurlijk zit er ergens een omslagpunt als de aantallen veel hoger worden, maar die hebben we nog niet bereikt”, aldus Vriesema. “Ook wij hebben te maken gehad met de crisis. Door de samenwerking met SWB zijn we zeer flexibel. Ik durf wel te stellen, dat we dankzij die flexibliteit goed de crisis zijn doorgekomen”. SWB is hierin een zeer waardevolle partner. Ongeveer 6 mensen van SWB werken continu voor Conex, maar tijdens piekmomenten kunnen dat er zomaar 20 zijn. “SWB regelt enorm veel. Commercieel en financieel ligt de verantwoording natuurlijk bij ons”, zegt Vriesema.

“Loyaliteit medewerkers, geeft ons veel voldoening”

“Natuurlijk zijn er ook wel nadelen. Je moet er vooral bovenop zitten. Heel soms gaat er wel eens iets fout, maar de kwaliteit van de producten is altijd gewaarborgd. De mensen hebben enorm veel plezier in hun werk, nemen het serieus en voelen zich belangrijk”, aldus Vriesema. Bij een rondje door de productie straalt inderdaad het plezier van de medewerkers af. Conex is waarschijnlijk een uniek bedrijf in Nederland, dat op deze wijze de productie organiseert. “We denken er nog niet aan om te gaan veranderen. De productie is misschien wel iets duurder, maar naast de grote mate van flexibiliteit, geeft het plezier dat deze mensen hebben en hun loyaliteit ons ontzettend veel voldoening”, aldus een zeer tevreden Henk Vriesema.

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Vacature algemeen directeur SWB Midden Twente

  16-07-2018

  De nieuwe directeur is het boegbeeld van de organisatie en vertegenwoordigt deze in de markt en binnen het netwerk van stakeholders. Hij/zij […]

  Lees meer
 • Sociaal Jaarverslag 2017

  16-07-2018

  Terugblikkend kunnen we concluderen dat 2017 een enerverend en succesvol jaar is geweest voor SWB Midden Twente. Een jaar waar […]

  Lees meer
 • Directeur zwaait af: ‘Steun voor SWB betaalt zich nu uit’

  10-07-2018

  Tubantia: 10 juli 2018, Tekst: Martin Ruesink, Foto: Christian van der Meij | HENGELO – Jeroen van der Geest neemt […]

  Lees meer
Alles bekijken