Op de valreep uw tuin winterklaar?

Het is volop herfst. De bladeren vallen massaal van de bomen. De temperatuur daalt gestaag. Het is raadzaam om uw tuin winterklaar te maken voordat koning vorst echt toeslaat. Dit is verstandig om vooral straks in het voorjaar weer optimaal te kunnen genieten van een levensvatbare tuin.

Uit onderzoek van KiesKeurig en NU.nl (klik hier voor het artikel) is naar voren gekomen dat de helft van de Nederlanders niet voldoende tijd nemen om de tuin winterklaar te maken. Terwijl november en december bij uitstek de maanden zijn om de tuin voor te bereiden op de naderende winter. En als je het nu goed doet, dan heb je er in het voorjaar weer veel plezier van. Wij hebben een aantal tuintips voor u op een rij gezet. En voor degene die graag meer wil weten of u een handje kunnen helpen, wij zijn bereid om te adviseren. Onze medewerkers van BOB staan graag voor u klaar. Neem gerust contact met ons op via bob@swb.nl of bel 074-2492222 voor het maken van een afspraak.

Tip 1: Verwijder uitgebloeide bloemen
Veel bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. Knip deze af. De stengel die aan het afsterven is mag je ook wegknippen. Maar laat de rest zitten. De bladeren bieden bescherming tegen de vorst.

 gazon-winterklaar-makenkopieTip 2: Gazon winterklaar maken
Zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft, zal het gras blijven groeien. Maai het gras vanaf deze maand niet meer te kort. Zet de maaier dus een standje hoger. En voor een optimaal onderhoud is het aan te bevelen het gazon te bemesten met een wintermeststof.

Tip 3: Afsteken graskanten
Om het gazon netjes de winter in te laten gaan kun je de graskanten nog een keer afsteken. Wij kunnen bij de SWB/Groentuin-BOB meer tips geven hoe je dit het beste kunt doen en hoe je een perfect rechte graskant krijgt.

Tip 4: Bloembollen planten
Nu is het de tijd om alvast bloembollen te planten voor in het voorjaar. Denk aan krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Ook minder voor de hand liggende bloembollen zoals de Allium (sierui) of Eremurus (Naald van Cleopatra) kunnen geplant worden.

Tip 5: Rozen
Snoei rozen tot op kniehoogte af (circa 40cm). Wacht tot de rozen zijn uitgebloeid. Afhankelijk van het weer kan dit vroeger of later zijn in het najaar.
Verwijder dan ook alle bladeren inclusief het reeds gevallen blad. De bladeren bevatten vaak schimmelsporen of roest. Als je ze verwijderd voorkom je dat dit blad in het voorjaar het nieuwe blad direct aantast.

Tip 6: Snoeien van bomen
Voor januari moeten berken, noten, druiven en acers gesnoeid worden. Vaboom-snoeien_leontinekopienaf januari komt sapstroom bij deze bomen alweer op gang.

Tip 7: Scheuren van planten
Planten die groot zijn geworden kun je deze maand scheuren en weer op een andere plaats uitzetten. Scheuren kan op een aantal manieren (neem even contact met ons op voor gericht advies).

Tip 8: Coniferen verplanten
Coniferen kunnen in deze maand uitstekend verplant worden.

Tip 9: Bladverliezende hagen
Bladverliezende hagen kunnen pas geplant worden als ze het blad hebben laten vallen. In het geval van een beukenhaag is het wachten tot het blad bruin is geworden.

Tip 10: Vijver
Span een net over de vijver om het vallende blad op te vangen. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om je vijver en tuin winterklaar te maken. SWB/Groentuin-BOB heeft voldoende kennis en kunde om u daarbij helpen. Dat kan in de vorm van een heel nieuw tuinontwerp maar ook voor alleen een beplantingsplan.

Veel tuinplezier namens SWB BOB!

Nieuws & Maatschappij

Praat mee!

 • Ondernemers bedankt!

  16-11-2018

  Vandaag is het de landelijke Dag van de Ondernemer. Een dag om ondernemers te bedanken, want ze creëren immers groei, […]

  Lees meer
 • Wij zijn op zoek naar een trainee

  13-11-2018

  We zijn op zoek naar talenten die zich verder willen laten opleiden en ontwikkelen binnen onze organisatie. Je bent een […]

  Lees meer
 • SWB is op zoek naar een beheerder

  13-11-2018

  SWB is eveneens werkgever van de beheerders die werkzaam zijn bij de negen Hengelose Wijkcentra. De Wijkcentra zijn verdeeld in […]

  Lees meer
Alles bekijken